Şimşek: ''Her türlü kaynağı sunacağız''

Washington - Hazineden sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, olası bir sınır ötesi operasyonun Türk ekonomisine etkisine ilişkin sorulara karşılık, "Önemli olan Türkiye'nin milli güvenliğidir. Bu konu için gerekli her türlü kaynağı güvenlik güçlerimize sunacağız. Hiç kimsenin hiçbir kaygısı olmasın" dedi.

IMF ve Dünya Bankası'nın güz dönemi toplantıları için Washington'da bulunan Şimşek, Türk gazeteciler için bir basın toplantısı düzenledi.

Şimşek, Türkiye'nin olası sınır ötesi operasyon ihtimalinin ekonomik yansımalarına ilişkin soruları yanıtlarken, "Türkiye o kaygılarla hareket etmez. İş milli güvenliğe geldiği zaman, Türk ekonomisi güçlü bir noktada, bunu kaldıracak güçte" dedi.

Reklam
Reklam

Şimşek, "Hakkari'de hain bir saldırı sonucu şehit düşen askerlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar diliyorum.

Şehitlerimizin ailelerine ve tüm milletimize başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Acımız büyük, ama Türkiye güçlü bir ülkedir ve terör belasının üstesinden gelecektir" diye konuştu.

Artık kimsenin eskisi gibi bir adada yaşamadığını, dünya piyasalarına entegre olduğunu, bir karar ve açıklamanın başkalarını da etkilediğini belirten Şimşek, petrol fiyatlarındaki artışın ise Türkiye'nin açıklamalarından ziyade, dünyadaki arz talep dengesine bağlı olduğunu kaydetti. Mehmet Şimşek, "Milli güvenlik için biz gerekli kaynağı tahsis ederiz. Tabii sonucuna da katlanırız" diye konuştu.

-IMF ile ilişkiler-
IMF ile ilişkilerin geleceği konusundaki bir soruya karşılık Şimşek, "İlişkilerin gelecekteki formatı konusunda bu aşamada spekülasyon yapmak için çok erken. Mayıs 2008'e kadar programımız devam ediyor. Biz, ekonomik programı başarılı bir şekilde uyguluyoruz, sonuçları ortada. Önce şu programı, yedinci gözden geçirmeyi başarılı atlatalım, ondan sonra bu konuyu irdeleriz" dedi.

Reklam
Reklam

Bunun siyasi bir karar olacağını belirten Şimşek, "Biz IMF'nin üyesiyiz, her halükarda ilişkimiz olacak. Şu an itibariyle biz IMF'ye borçlarımızı önemli ölçüde ödedik. Bu bakımdan finansman ihtiyacımız yok" dedi.

Yedinci ve sekizinci gözden geçirmelerin birleştirilmesinin söz konusu olmadığını belirten Şimşek, yedinci gözden geçirme için bir takım teknik çalışmaların devam ettiğini, IMF ve Dünya Bankası toplantıları çerçevesinde ara verildiğini kaydetti. Şimşek, "IMF mali desteğine ihtiyacımız olmadığı kanısındayım. Biz, Türkiye'de yapacağımız reformlar ve ekonomik politikalarla Türkiye'yi öyle güçlü bir noktaya getireceğiz ki bir daha bu türden programlara ihtiyaç olmasın. Bu konuda epey mesafe katettik. Daha yapacağımız çok şey de var. İkinci ve üçüncü nesil bir çok reformun ortaya konulması gerekiyor. Siyasi irade var" diye konuştu.

AA