Şimşek: IMF Ile Yapılan 19 Programın 2’si Başarılı Oldu

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile ilk olarak 1961 yılında olmak üzere bugüne kadar 19...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, IMF ile ilk olarak 1961 yılında olmak üzere bugüne kadar 19 program yapıldığını dile getirerek, bunların sadece 2'sinin AK Parti döneminde başarıyla tamamlanabildiğini söyledi.

Şimşek, Ankara Genç İşadamları Derneği’nin dün akşam Ankara’da organize ettiği ‘Gündem 6 Toplantısı’na konuşmacı olarak katıldı. Siyaset ve iş dünyasına hitap eden Şimşek, Türkiye'nin IMF'ye borcunun sıfırlanmasının yeni bir anlam taşıdığına işaret ederek, "Bir anlamda 1958 öncesine dönmüş oluyoruz." dedi. Şimşek, eskiden devletin bütçesinin faiz bütçesi olduğunu, devletin her 100 liralık gelirinin 86 lirasının faiz ödemelerine gittiğini kaydetti. Artık bu rakamın yüzde 17'ye gerilediğini ve devlet bütçesinin hizmet bütçesi haline geldiğini belirten Bakan Şimşek, işlerinin henüz bitmediğini, hala yapılması gereken önemli yapısal reformlar bulunduğunu dile getirdi. Şimşek, Türkiye'nin bir diğer önemli gündem maddesini de çözüm sürecinin oluşturduğunu ifade ederek, "Türkiye'nin şüpheye dayalı korkular nedeniyle çok zaman kaybetti. Türkiye güçlendikçe kardeşliği daha da artacak." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Maliye Bakanı, devletin dış borcuna bakıldığında hazinenin 103, Merkez Bankası'nın da 7,7 milyar dolar olmak üzere toplam 110 milyar dolar civarında bir borcu gözüktüğünü, buna karşılık 135 milyar dolarlık rezervlerinin bulunduğunu kaydetti. Şimşek, Türkiye'nin ilk defa borçlu değil dünyadan alacaklı konuma geldiğine işaret etti.

ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK

Ekonomik verilere ilişkin detayları da aktaran Bakan Şimşek, Türkiye ekonomisinin bu yıl geçen yıla oranla daha hızlı büyümesini beklediklerini, ilk çeyrek rakamlarına bunun hissedilir bir şekilde yansımamasına karşın, daha hızlı büyümeye işaret eden önemli öncü göstergelerin bulunduğunu söyledi. Şimşek, enflasyondaki düşüşün devam etmesini öngördüklerini dile getirerek, bunun yanı sıra işsizlikteki düşüşün ve kamu borçlarının azalmasının sürmesini beklediklerini belirtti. Bakan Şimşek, buna karşılık cari açıkta geçen seneye göre bir miktar artış olabileceğini kaydetti.

FAİZ DÜŞÜŞÜ EKONOMİYE YANSIYACAK

Mehmet Şimşek, öncü göstergelere bakıldığında nispi bir iyileşmenin görüldüğüne işaret ederek, hem reel hem tüketici güven endeksinde olumlu beklentilerin yer aldığını belirtti. Geçen yıl uygulanan sıkı para politikası sonucu cumhuriyet tarihinde ilk kez kriz yerine yumuşak iniş sağlandığını bildiren Şimşek, Merkez Bankası'nın rezervlerinin rekor seviyelere ulaştığını ve elinin güçlendiğini aktardı. Faizlerde ciddi oranda düşüş yaşandığını vurgulayan Şimşek, bunun reel ekonomiye yansımasının zaman aldığını belirtti. Şimşek, Merkez Bankası politikalarına bağlı kredi faiz oranlarında düşüş, kredilerde ise genişlemenin söz konusu olduğuna işaret ederek, "İlk çeyrekte bunların yansımaları görünmese de yılın 2. çeyreğinde ekonomiye yansıyacağını düşünüyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: