Şimşek: Neyi seçeceğimiz tamamen bizim tercihimiz

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, ''Program Mayıs ayında bittikten sonra hangi seçeneği seçeceğimiz tamamen bizim tercihimiz'' dedi.

Şimşek, önceliklerinin gözden geçirmeleri Nisan sonuna kadar aradan çıkarmak olduğunu, aradan çıkarır çıkarmaz da iki seçenek çerçevesinde bundan sonraki ilişkinin ve diyaloğun düzeyini belirlemek olduğunu ifade etti.

Her ne kadar konu kendi bakanlığı portföyünde yer alsa da hükümetin bir kararı olacağını belirten Şimşek, ''Bunun için zaman var. Ama bir an önce o belirsizliği aradan çıkarmak, kaldırmak için önümüzdeki hafta
diyaloglarımızı yoğunlaştıracağız'' diye konuştu.

Reklam
Reklam

Mevcut gözden geçirmenin başarılı olması için tüm şartların aşağı yukarı yerinde olduğunu, Sosyal Güvenlik Reformu görüşmelerinin Mecliste devam ettiğini, orta vadeli mali çerçeve üzerinde çalıştıklarını ifade eden Şimşek, ''Genel hatlarıyla bir mutabakat olduğunu söyleyebilirim. Ama tabii Washington'da iken hem program sonrası ilişkini düzeyi, hem mevcut gözden geçirmelerin başarılı bir şekilde sonuçlandırılması için gerekli temaslarımız devam edecektir'' dedi.

Türkiye'nin bazı maliyetli yapısal reformlara çok ciddi altyapı yatırımlarına ihtiyacı olduğuna işaret eden Şimşek, GAP'ın bitirilmesinin çok önemli bir proje olduğunu, önümüzdeki 4-5 yıllık süreçte bu projeyi tamamlayacak bir çerçevede kaynağı ortada vadeli mali plan çerçevesinde göz önüne almak gerektiğini kaydetti.

Şimşek, diğer önemli konunun iş gücü piyasası reformu olduğunu, bunun da bir maliyeti bulunduğunu belirterek, sosyal güvenlik primlerinin 5 puan indirilmesinin maliyetinin bu çerçeveye yansıtılması gerektiğini ifade etti.

Reklam
Reklam

Bakan Şimşek, önümüzdeki 4-5 yıllık perspektifle Türkiye'nin temel yatırım ihtiyaçlarını dikkate alan gerekli ama maliyetli olan bazı yapısal reformları da dikkate alan dolayısıyla yatırımcılara orta uzun dönem perspektif veren, itibarı ve kredibilitesi yüksek bir mali çerçeve üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Mali kural konusunu da değerlendirdiklerini, bir kaç ay içinde bu konuda bazı çalışmalar yapacaklarını kaydeden Şimşek, ''dışarıda ve içerde programın kredibilitesini artıracak orta vadeli mali program üzerinde
çalışmalar epey ilerledi. Önümüzdeki bir kaç hafta içinde sizlerle muhtemelen paylaşırız'' dedi.

Şimşek, cari açığa ilişkin bir soru üzerine de cari açığın Türkiye'de bir tasarruf açığı, bir tür yapısal problem olduğunu ifade etti.Türkiye'nin daha fazla tasarrufa ihtiyacı olduğunu belirten Şimşek, ancak kısa dönemde yapılacaklar çerçevesinde bakıldığında yatırım ortamının iyileştirilmesi, özelleştirme programının devam ettirilmesi ve cari açığını büyük bir kısmını yabancı doğrudan yatırımlarla finanse etmenin büyük önem taşıdığını söyledi.

Reklam
Reklam

Şimşek, bu konuda orta döneme ilişkin bir planları bulunduğunu kaydederek, bu çerçevede özellikle enerji piyasası reformu, doğal gaz ve petrol bağımlılığının azaltılmasıyla ilgili çok ciddi çalışmalar olduğunu anlattı.