Şimşek ve Güler'den zam savunması

ANKARA (ANKA) -Devlet Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Hilmi Güler, MHP'li Çalış ile İnan'ın elektrik ve doğalgaz zammıyla ilgili soru önergelerine verdikleri yanıtta, zamları savundular.

Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan'ın elektrik zammıyla ilgili soru önergesini yanıtladı. Petrol ve doğalgaz fiyatlarındaki ciddi artışlara rağmen hükümetin, 2002-2007 döneminde elektrikte nihai tüketicilere uygulanan satış fiyatlarında herhangi bir değişiklik yapmadığını belirterek "elektrik üretiminin yüzde 60'ından fazlasının ithal doğalgaz, ithal kömür ve motorinden üretildiği dikkate alındığında bu durumun, hanehalkımıza ve sanayicimize önemli bir sübvansiyon sağladığı ortadadır"dedi. Başta petrol fiyatları olmak üzere 2002 yılından sonra artan girdi maliyetlerinin enerji KİT'lerinin mali yapısını olumsuz etkilemeye başladığına dikkat çeken Şimşek, şunları söyledi:

Reklam
Reklam

-ŞİMŞEK: FİYAT, TASARRUF İÇİN ÖNEMLİ UNSUR
"Ülkemiz enerjide büyük ölçüde dışa bağımlı bir ülkedir. Nitekim 2008 yılı Mayıs ayı itibariyle yaklaşık olarak 43 milyar ABD doları tutarında gerçekleşen cari açığa karşın, yine aynı dönemde yaklaşık olarak 41,5 milyar ABD doları tutarında brüt enerji ithalatı yapılmıştır. Bu durum göstermektedir ki, ülkemizde enerjinin verimli ve tasarruflu kullanımının sağlanması zaruri bir husustur. Diğer alanlarda olduğu gibi üretilen enerjinin rasyonel fiyatlaması, verimlilik ve tasarruf için önemli bir unsurdur. Dolayısıyla bundan sonraki süreçte, 1 Temmuz 2008'de yürürlüğe giren maliyet bazlı fiyatlandırmanın işleyiş mekanizması uyarınca kapsamda yer alan enerji KİT'lerin alım/üretim maliyetlerindeki değişimler, TEDAŞ ve BOTAŞ tarafından nihai tüketicilere uygulanan elektrik ve doğalgaz satış fiyatlarına yansıtılacak, enerji kaynaklarının satış fiyatlarında yapılacak fiyat ayarlamalarını girdi maliyetlerindeki değişimin yönü belirleyecektir. Diğer bir ifadeyle alım/üretim maliyetlerindeki artışlar tariflere artış, düşüşler ise indirim olarak yansıyacaktır."

Reklam
Reklam

GÜLER: BOTAŞ'IN BASİRETLİ TACİR OLARAK ZAM YAPMASI DOĞAL
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ise MHP Karaman Milletvekili Hasan Çalış'ın doğalgaz zammına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Doğalgaz alım fiyatlarının, diğer uluslar arası doğalgaz alım anlaşmalarında olduğu gibi uluslar arası ham petrol ve petrol ürünleri fiyatlarına endeksli formüllerle belirlendiğini kaydeden Güler, BOTAŞ'ın toptan satış fiyatlarında doğalgaz alım fiyatları ve dolar kurunun en önemli belirleyici unsur olduğunu söyledi. Alım fiyatları ve dolar kurundaki değişimlerin doğalgaz toptan satış fiyatlarını etkilediğine işaret eden Bakan Güler, şunları söyledi:

"Alım fiyatlarını etkileyen unsurlarda görülen artışların sebep olduğu doğalgaz ithalat fiyat artışları karşısında, BOTAŞ'ın basiretli bir tacir olarak fiyatlarında ayarlama yapması doğaldır. Bununla birlikte, BOTAŞ doğalgaz toptan satış fiyatını belirlerken, maliyetlerini oluşturan kalemlerdeki artış oranlarının yalnızca belli bir kısmını yansıtarak tüketiciye mümkün olabilecek en düşük seviyede fiyat belirlemektedir. Doğalgaz gerek konut, gerekse sanayi sektöründe, alternatif enerji kaynakları ile birim enerji bazında karşılaştırıldığında, fiyatı, temizliği, kullanım kolaylığı ve verimliliği itibariyle en avantajlı yakıt konumunu sürdürmektedir. BOTAŞ'ın 2008 yılı Haziran ayında uyguladığı doğalgaz toptan satış fiyatı ile alternatif yakıt fiyatları birim enerji bazında kıyaslandığında; doğalgaza göre Fuel Oil'in yüzde 113, LPG'nin yüzde 341, kalorifer yakıtının yüzde 202, motorinin yüzde 338 oranında daha pahalı olduğu görülmektedir."

Reklam
Reklam