Şimşek: Vergide Indirime De, Artırıma Da Gitmeyeceğiz

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilerde indirime de, artırıma da gitmeyeceklerini açıkladı. Şimşek, vergi kaçıranlara karşı...

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergilerde indirime de, artırıma da gitmeyeceklerini açıkladı. Şimşek, vergi kaçıranlara karşı gereken önlemleri aldıklarını, almaya devam edeceklerini de dile getirdi.

Maliye Bakanı Şimşek, İstanbul Küresel Forumu dahilinde 'Adalet ve Ekonomi' başlıklı panele katıldı. Burada ekonomiyi değerlendiren Şimşek, ABD ve Avrupa'da kara bulutların dolandığına işaret etti. Mali bunalımın en büyük darbeyi istihdama vurduğunu belirtti. Avrupa ülkelerinde istihdamın daraldığını anlatan Şimşek, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

''Bu sorun sosyal adaleti ve dokuyu tahrip eder. 2007'ye göre karşılaştırdığımız zaman pek çok ülkede gelir dağılımının da yerle bir olduğunu görüyoruz. Mali bunalımla mücadele etmek için büyük çabalar ortaya konuldu. 1929 Dünya Buhranı ile karşılaştırıldığında dünyanın bütçe açıklarında görülen artış, daha kötü. Bu da yeni bir sorun getiriyor. Tabii ülkelerin borçlarında artış getirdi. ABD olsun, Euro Bölgesi olsun, OECD ülkeleri olsun nereye bakarsanız bakın milli gelire oran olarak borcun 30-40 puan artığını görürsünüz. Bir yandan büyüme ağır, istihdam oluşturabiliyor. Bir yandan borç çok artığı için yardıma ihtiyacı olan kesimlere aktarılacak olan imkanlar sınırlı. Eğitime aktarılacak imkanlar sınırlı. Bu sorunu nasıl aşacağız? Şu anda bu sorunu aşmak için maliye politikasında sonra gelindi diye bütçe açıklarında bir daralma görüyoruz. Fakat para politikasında muzzamm bir para basıldığını, genişleme olduğunu görüyoruz. Örneğin FED'in bilançosu 2 trilyon dolar büyüdü. ECB'nin bilançosu 2,5 trilyon dolar büyüdü. Japonya Merkez Bankası'nın bilançosu 1 trilyon dolar büyüdü. Bank of England ise yaklaşık 650 milyar dolar genişledi ve bilançoda vukubulan genişleme kısmen bu bunalımdan çıkış için ortaya konulan bir çaba. Ama çalışmıyor. ABD'de örneğin 2 trilyon dolar var, faizler çok gerilerde ama kredibilite inmiyor.''

Reklam
Reklam

Bunalımın muhtelif alanlarda sorun getirdiğinden yakınan Şimşek, bunların istihdam, artan borçlar ve kredi sistemi olduğunu ifade etti. Devletleri ekonomide uzun vadeli bakmaya davet eden Maliye Bakanı, rüşvetle mücadele edilmesi, toplumların daha şeffaf olması gerektiğini vurguladı. Mehmet Şimşek, ülkelere yatırım ortamının perçinlemeyi, toplumu daha adil hale getirirken büyümenin bir yana bırakılmamasını önerdi. Sosyal sorunlara büyümenin deva olacağını savunan Şimşek, şunları kaydetti:

''İstihdam olmadan, kalıcı bir sosyal adalet ortaya koyulamaz. O nedenle rekabeti artırmalıyız. Rekabet gücünü artırmalıyız. Büyük menfaat gruplarına değil, toplumun tamamına yönelik rekabetçi bir ekonomi ve şeffaf bir sistem oluşturmalıyız. Tabii ki sosyal yardım ağları çok önemli. Sıkıntıda olanlara, çok fakir olanlara da daha çok kaynak aktarmalıyız. Tabii ki eğitim çok önemli. Böyle sıkıntılı dönemlerde, eğitimde denkliğin olmadığına tanık oluyoruz. Onun için eğitime daha çok kaynak sunmalıyız.''

Şimşek, dünyada rekabetçi olmak gerektiğinde söz ederken, ''2005'te 125 ülke arasında 71. sırada idik, şu an 144 ülke içinde 43. sıraya geldik. Avrupa ülkelerinin önemli bölümünü geride bıraktık. Türkiye çok daha rekabetçi hale geldi. Bunu çok önemmli görüyoruz. Yatırım yapma kolaylığına gelince, burada biz 2006'da 155 ülke içinde 93. sıradayız. Şu an,183 ülke arasında 75. sıradayız. Bu bizim için mühim ama geldiğimiz nokta yetmiyor.'' ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Mehmet Şimşek, Türkiye'de gelir dağılımında da dengeli bir hale geldiğini , bu anlamda dünya ile arayı kapattığını bildirdi.

Vergilerin daha hakkaniyetli olması gerektiğine işaret eden Bakan Şimşek, "Şu anda bir Gelir Vergisi Reformumuz var. Reformu gelecek senenin başında parlamentodan geçiririz. Çünkü orada hakikaten çok ciddi maddeler var. Vergiden kaçırmayı minimilize etmeye eğilmemiz gerekiyor. Yine kayıt dışı ile mücadelede önemli adımlarımız var. Umuyorum Gelir Vergisi reformu anlamında önemli adımlar atacağız. Ve burada noksanlıkları gidereceğiz.'' dedi.

Şimşek, vergilerle ilgili bir soruya şöyle cevap verdi:

"Malum iktidara geldiğimiz maksimum vergi oranı yüzde 49 idi, minimumu yüzde 22 idi. Biz bu oranı 15 ile 35 seviyelerine getirdik. Bu; OECD üyeleri içinde gayet makul bir oran. Hakikaten kayıt dışı ekonomi ile mücadele ediyoruz. Türkiye'de yüzde 45 evraklarda asgari ücretli beyan ediliyor. Bu doğru değil. Bununla başa çıkmalıyız. Ama vergi seviyelerini de artırmamalıyız. İktidar olarak vergilerde oynama yapmayacağız. Vergileri ne indireceğiz, ne artıracağız. Şu an vergi kaçıranlar ile ilgili bir şeyler yapmalıyız. Burada Gelir Vergisi önemli bir konu, onun için bu verginin iadesinin alınmasını teşvik ediyoruz."

Reklam
Reklam

Maliye Bakanı Şimşek, dar gelirliler için uygulanan siyaset ile ilgili soruya, "Kaynaklarımızı iyi yönlendirmemiz gerekiyor. İktidar bir yandan güçlü bir sosyal güvenlik ağı oluşturma gayretinde. Eğitim ve sağlık önem verdiğimiz alanlar. Sağlık hizmetleri her kesime, eğitim hizmeti de dileyenlere bedelsiz veriliyor. Bunlar uzun vadede yoksulluğun minimuma indirilmesi için önemli faktörler. Vergi de önemli faktörlerden. Bunlarda azaltmaya gidemiyoruz ama yoksullara da yardım ediyoruz. Yine bireylerin yardıma tamamen güven duymaları yerine iş bulmalarını destekliyoruz." diyerek, karşılık verdi.

İkinci öğretimde okuyan öğrenciler için harçların kaldırılıp kaldırılmayacağının sorulmasına karşılık da Şimşek, "Üniversitelerde harçları sıfırladık. Ama standart üniversitemiz var, ama ikinci öğretim programları devlet tarafından sunulmuyor. Özel olarak sunuluyor. Üniversiteye giren herhangi birinden harç almıyoruz, hatta burs veriyoruz. İkinci öğretim programlarından harçları kaldıramıyoruz." dedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: