Şimşek: Zayıf hükümetler popülizme yaslanır

Malatya - AA- Devlet Bakanı Mehmet Şimşek, "Zayıf hükümetlerin popülizmden başka yaslanacakları bir şey yoktur" dedi.

Şimşek, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonu'nda iş adamlarına "2008 ve Sonrasında Türkiye" konulu bir konferans verdi.

Sosyal Güvenlik Reformunun, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yapılmış en önemli reform olduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:
"2075 yılına kadar bu reform yapılmasaydı Türkiye'nin sosyal güvenlik sisteminin açıkları 1.8 trilyon dolar olacaktı. Çünkü Türkiye nüfusu bu kadar genç olmasına rağmen batık bir durumda. 2 çalışan, 1 emekliyi karşılıyor. Bu sene sosyal güvenlik sistemine aktaracağımız para toplam Türkiye'nin yatırım bütçesinin 2 katından fazla."

Reklam
Reklam

Sosyal güvenlik sisteminin açıkları 1990'dan 2000 yılına kadar 22 tane GAP edeceğini ifade eden Şimşek, OECD verilerine göre geçen yıl itibariyle 30 ülkenin 4'ünde emeklilik yaşının 65-67, 21'inde 65, 4'ünde 60-65 olmasına karşılık sadece Türkiye'de erkekler için 48, bayanlar için 44 olduğunu aktardı.

Türkiye'nin şu anda elektrik üretiminin yüzde 50'den fazlasını doğal gazdan elde edildiğini belirten Şimşek, "Doğal gazın yüzde 99'unu ithal ediyoruz. Peşin dolarlarla.

Geriye kalanın yine önemli bir kısmını da termik santrallerden elde ediyoruz. Onlarda da kömür kullanılıyor.

Enerji piyasası reformunda biz çok önemli adımlar attık. Ancak buna rağmen enerjide bir dışa bağımlılık var. Bu bağımlılığı azaltmak lazım.

Ama bu bağımlılığı azaltana kadar bu enerjiyi de rasyonel fiyatlamak lazım" dedi.

Enerjide önemli sübvansiyon yapıldığına işaret eden Şimşek, "2002 yılında aldığımız enerji fiyatlarını 2007 yılına kadar değiştirmedik. 5 yılda bırakın doğal gaz fiyatlarını bırakın petrol fiyatlarını sadece ve sadece üretici fiyatları endeksi ile elektrik fiyatlarını 2007'ye taşırsanız ve tüketimle çarparsanız sanayiciye 13 milyar YTL, mesken ve
ticarethane tarıma da 12 milyar YTL olmak üzere toplamda 5 yıl boyunca 25 milyar YTL sübvanse vermişiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam