‘sınai Mülkiyet Politikaları’ Semineri

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, sınai mülkiyet haklarının yan kalemleri olan marka, tasarım,...

Türk Patent Enstitüsü (TPE) Başkanı Habip Asan, sınai mülkiyet haklarının yan kalemleri olan marka, tasarım, coğrafi işaretlerin ekonomik hayatın önemli unsurları haline geldiğini söyleyerek, “Son dönemde dünyanın iki bilişim devi Apple ve Samsung arasında yaşanan ‘patent savaşları’ olayın boyutlarını dünya kamuoyunun gözleri önüne sermiştir. Rekabet için gereken hayati unsurlar artık sınai mülkiyet haklarının korunması güvencesi altında ortaya çıkabilmektedir” dedi.

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Patent Ofisleri arasında teknik işbirliği kapsamında ‘Sınai Mülkiyet Politikaları’ konulu Uluslararası Seminer Ramada Otel’de başladı. Seminerin açılışında konuşan TPE Başkanı Habip Asan, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın işbirliği ile gerçekleştirilen seminerin ve devam etmekte olan Teknik İşbirliği Projesinin üye ülkeler arasındaki kardeşlik bağlarının pekiştirilmesine, ekonomik, kültürel, bilimsel ve sosyal alanlarda işbirliğinin geliştirmesine ve güçlendirmesine katkı sağlayacağını ifade etti.

Reklam
Reklam

Bilgi toplumuna geçiş sürecinin uluslararası sistemin dayandığı pek çok kavramı temelinden sarstığına değinen Asan, sürecin bilgi yönetimi, yenilikçi düşünce, inovasyon ve teknoloji transferi gibi pek çok kavramı hayata dahil ettiğini, bu kavramların da uluslar arası rekabetin önemli birer güç unsuru haline geldiğini ifade etti. Asan, bilgi toplumuna dönüşüm sürecine bakıldığında birçok büyük işletmenin ürettiği bilgi ve teknolojinin fikri sermayeye dönüşmeye başladığını aktararak, firmaların fikri sermayelerinin fiziki varlıklarının çok ötesine taşıdığının altını çizdi.

Asan, sınai mülkiyet haklarının yan kalemleri olan marka, tasarım, coğrafi işaretlerin ekonomik hayatın önemli bir unsuru haline geldiğini söyleyerek, “Son dönemde dünyanın iki bilişim devi Apple ve Samsung arasında yaşanan ‘patent savaşları’ olayın boyutlarını dünya kamuoyunun gözleri önüne sermiştir. Rekabet için gereken hayati unsurlar artık sınai mülkiyet haklarının korunması güvencesi altında ortaya çıkabilmektedir. Sınai mülkiyet haklarının korunması, teknolojik transferi için gerekli uygun ortam yaratılabilmekte, bu ise serbest ticaret ile ekonomik ve sosyal girişime katkı sağlayacak yaratımlara teşvik etmektedir” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Sınai mülkiyet haklarının kalkınmada beklenen ve arzulanan etkiyi yapması için her ülkenin kendi ihtiyacına ve potansiyeline göre şekillenmesinin büyük önem arz ettiğini bildiren Asan, “Ulusal sınai ve mülkiyet politikalarının her ülkenin kendi potansiyeline ve özgün şartlarına uygun oluşturulmalı ve uygulanmalıdır” şeklinde konuştu.

Sınai mülkiye haklarının çok farklı boyutlarının olduğunu ve işbirliklerini zaruri kıllan bir alan olarak ortaya çıktığını ifade eden Asan, Avrupa Birliği’nin sınai mülkiyet alanlarında da reformlar yapmaktan geri durmadığını kaydetti. Asan, son olarak Avrupa’da ‘EU patent’ adı altında bütün AB ülkelerinde geçerli olacak tek bir patent verilmesine ilişkin olarak Avrupa Birliği Konseyi’nin ortak patent sistemi ve ortak patent mahkemesi kurulması konusunda nihai karara vardığını hatırlattı.

Asan, sınai mülkiyet alanında Türkiye’nin son dönemde önemli atılım gerçekleştirdiğini kaydederek, 2011 yılında 117 bin marka başvurusu ile Avrupa’nın en fazla marka başvurusu yapılan ülkesi durumuna geldiğini belirtti. Asan, “Tasarım başvurularında Avrupa’da 3. sırada yer alıyoruz. 2012 yılı sonunda toplam yerli ve yabancı patent ve faydalı karma model başvurularının 15 ulaşmasını bekliyoruz” diye konuştu.

Reklam
Reklam

Seminerde Almanya ve Japonya gibi patent alanında öne çıkan ülkelerin bu konularda stratejik politika geliştirme araçları incelenecek ve İİT ülkelerinin karşılıklı işbirliği ve dayanışma imkanları ele alınacak. Seminere İslam Ticareti Geliştirme Merkezi, Dünya Fikri Mülkiyet Teşkilatı, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı ve İslam Ülkeleri İstatistik, Ekonomik ve Sosyal Araştırma ve Eğitim Merkezi temsilcileri katılıyor. Üst düzeyde katılım sağlayan İslam İşbirliği Teşkilatı üyesi ülkeleri ise Afganistan, Arnavutluk, Cezayir, Azerbaycan, Bangladeş, Bosna Hersek, Mısır, İran, Ürdün, Kazakistan, Kırgızistan, Mali, Mozambik, Umman, Pakistan, Suudi Arabistan, Sudan, Tacikistan, Tunus, Uganda ve Birleşik Arap Emirlikleri.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: