Sınav çetesi adliyeye çıkarıldı

ŞANLIURFA (İHA) - Şanlıurfa'da ortaya çıkarılan sınav sahtekarlığı olayına karışan 21 kişi serbest bırakılırken, 27 kişi adliyeye sevk edildi.

Geçtiğimiz pazar günü yapılan Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) sahtekarlık yaptıkları gerekçesi ile gözaltına alınan 48 kişinin Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü'ndeki sorgulamaları tamamlandı. 2'si çocuk 21 kişi, Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Şube Müdürlüğü'ndeki sorgulamaları sonrasında Yeni Türk Ceza Kanunu'na göre suç işlemedikleri gerekçesiyle serbest bırakılırken, 2'si bayan 27 kişi bugün adliyeye sevk edildi.

Reklam
Reklam

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, kentte özel bir dershane sahibi, 1 öğretmen ile 1 öğrencinin ÖSS sınavına para karşılığı adayların yerine kendi adamlarını sokacağı ve sınavda öğrencilere kopya vereceği ihbarını aldı. Bunun üzerine harekete geçen polis, dershane sahibi Halis A., öğretmen İmam D. ile üniversite öğrencisi Hasan G.'yi takibe aldı. Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube ekipleri başlattıkları teknik takip sonucu çetenin 5 ile 60 bin YTL karşılığında sınavda soruların cevaplarını cep telefonu mesajıyla göndereceği öğrencileri ve "joker" adı verilen uygulamayla adayların yerine sınava girecek üniversite öğrencilerini belirledi.

Bu kişilerin sınava gireceği Şanlıurfa'nın Birecik ilçesi, Hatay, Adıyaman ve Mersin'deki salonlarda önlem alan polis, sınav bitiminde operasyonu başlatarak belirledikleri kişileri tek tek yakaladı. 4 ilde eş zamanlı düzenlen operasyonda Hatay'da 12, Adıyaman' da 1, Mersin'de 2, Şanlıurfa'nın Birecik ilçesinde 16, Şanlıurfa merkezde de 17 kişi gözaltına alındı.

Reklam
Reklam

Hayat, Mersin, Adıyaman ve Birecik'te yakalanan şahıslar, Şanlıurfa'ya getirilerek Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde sorgulanmaya alındı. Yaşı 18'den küçük olan 2 kişi Çocuk Şubesi'nde sorgulandı.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Müdürlüğü'nde sorgusu tamamlanan 48 kişiden 2'si çocuk toplam 21 kişi, Yeni Türk Ceza Kanunu'nda (TCK) yerlerine başkasını sınava sokmanın cezası olmadığı gerekçesiyle serbest bırakılırken, aralarında dershane sahibi Halis A., öğretmen İmam D. ile üniversite öğrencisi Hasan G.'nin de bulunduğu 2'si bayan 27 kişi, "Suç örgütü kurmak, örgüte üye olmak ve haksız kazanç elde etmek" suçlarından adliyeye sevk edildi.

Sınav çetesi üyeleri adliyeye götürülmek üzere Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize suçlarla Mücadele Müdürlüğü'nden çevik kuvvet polisi eşliğinde çıkarılıp, polis otobüsüne bindirildi.

Joker işini organize eden Hasan G. ile 'joker' olarak sınava giren İ.D., İ.Ç., A.C., H.G., G.S., H.A., A.Ö., Ş.B., N.Ö., E.A., R.Ö.,H.İ., M.Y., H.K., N.Ö., E.K., N.K., N.İ., H.G. ile kopya işini organize eden özel bir dershane sahibi Halis A. ve kopya alan öğrenci ile öğrencilere teknoloji harikası cep telefonlarıyla sınav sorularının cevaplarını gönderen F.L., H.D., F.S., M.A., A.Y., E.Y., M.Y., S.Y., A.A., K.Y., Ö.B., M.K., N.Y., A.Y., S.E., M.A., İ.A., C.Y., M.Y., A.D., V.E., İ.A., M.K., C.K., İ.Ç.,
A.A., R.A., N.İ.G. gözaltına alınmıştı. Olayla ilgili olarak 4 kişinin halen arandığı bildirildi.

Reklam
Reklam