Sınav kaygısına derbi maç örneği

ORDU (İHA) - Fatsa Lisesi öğrencilerine verilen 'Sınav Kaygısı' konulu konferansta Türkiye Süper Ligi'nde bu sezon Beşiktaş ile Fenerbahçe arasındaki 11 puanlık farkın stresi nedeniyle kaybedilen şampiyonluk örnek gösterildi.

Halk Eğitim Merkezi'nde Fatsa Lisesi son sınıf öğrencilerine verilen "Sınav Kaygısı" konulu konferansta konuşan Fatsa Rehberlik Araştırma Merkezi Psikoloji Uzmanı Özlem Gelbal, sınavın kaybedilmesindeki en önemli faktörün stres olduğunu söyledi. Gelbal, "Stres çift yönlü bir olgudur. Stres her ne kadar olumsuz bir çerçevede düşünülse de olumlu bir değere sahiptir. Performansı düşürdüğü gibi artırabilir de. Örneğin Türkiye Süper Ligi'nde 1. yarının bitiminde Beşiktaş ile Fenerbahçe arasında 11 puan fark vardı. Beşiktaş 11 puan öndeydi. Futbol takımları da doğal olarak stres yaşıyorlar. İşte Beşiktaş'ın yaşadığı stres performansını olumsuz yönde etkilemiş, Fenerbahçe'nin yaşadığı stres performansını olumlu yönde etkilemiş ve Beşiktaş ile arasındaki 11 puan farkı kapatarak şampiyon olmuştur" dedi.

Reklam
Reklam

Kaygının da zaman içersinde tekrara dayalı olarak kazanılmış bir duygu olduğunu ifade eden Psikolog Gelbal, "Aranızda sınavı (kazanamazsam ne yaparım, aileme ne derim, annemin babamın yüzüne nasıl bakarım? Kazanamazsam bittim mahvoldum, uyku uyuyamıyorum, yemek yiyemiyorum, hayattan zevk alamıyorum) şeklinde hisse kapılanlar vardır. Bu cümleleri sık sık söylüyorsanız sınav kaygısı yaşıyorsunuz demektir. Başarılı bir performans sergileyebilmek için belirli bir sınırı aşmayan stres vericiye ihtiyaç vardır. Ancak stresin derecesi aşrı olduğu zaman performansımızı olumsuz etkilenebilir. Aşırı stres beyinde öğrenme için protein oluşumunu engeller. Aşırı stres akıl yürütme, soyut düşünmeyi engeller. Bu yüzden yüksek sınav kaygısı öğrenci başarısızlığına yol açan önemli faktörlerden biridir" diye konuştu.