Sindirim sistemi hastalıkları ve tedavi

SAMSUN (İHA) - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Bektaş, "Gelişmiş ülkelerde artık 50 yaşından sonra herkeste özellikle alt sindirim sistemi kanseri konusunda taramalara başlanmıştır" dedi.

OMÜ Hemodiyaliz ve Onkoloji Merkezi tarafından düzenlenen "Hasta Eğitim Seminerleri"ne konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Ahmet Bektaş, "Sindirim Sistemi Hastalıkları ve Endoskopi" konulu bir sunum yaptı. Sindirim sistemi hastalıklarının toplumda sık sık görüldüğünü, 1970'li yıllarda endoskopinin kullanıma girmesinin ardından hastalığın tanı, tedavi ve takibinde çağ atlandığını belirten Bektaş, son yıllarda ince bağırsakların daha iyi tetkik edilmesi amacıyla kapsül endoskopi, çift balon endoskopisi gibi önemli gelişmelerin olduğunu söyledi. Koruyucu aile hekimliğinin önemine de değinen Bektaş, "Gelişmiş ülkelerde artık 50 yaşından sonra herkeste özellikle alt sindirim sistemi kanseri konusunda taramalara başlanmıştır. Bu taramalara ailesinde sindirim sistemi kanseri veya kanser riski olan kişilerde daha erken başlanması gerekmektedir. Sindirim sistemi hastalıkları genellikle geç dönemde şikayetlere yol açmaktadır. Bir kişide 45-50 yaşından sonra yeni başlayan hazımsızlık, istemsiz kilo kaybı, sindirim sistemi kanaması, ilerleyici yutma güçlüğü, yutma sırasında ağrı, nedeni açıklanamayan demir eksikliği anemisi, devamlı kusma, kitle veya büyümüş lenf bezi, sarılık, kronik ishal, nedeni açıklanamayan kronik karın ağrısı varsa önemli bir hastalık belirtisi olabileceği akla gelmeli ve doktora başvurulmalıdır" dedi.

Reklam
Reklam

Bektaş, sindirim sistemi kanamalarında kanser gelişme riski olan polip gibi lezyonların tedavisinde endoskopinin başarıyla kullanıldığını sözlerine ekledi.