Sinema sektörünün milli gelir içindeki payı artacak

ANKARA(ANKA)-Sinema sektörüne 2006 yılı için 6 milyon YTL ayrılırken, geçen yıldan aktarılan 5 milyon YTL ile bu oran 11 milyon YTL oldu. Devlet Planlama Teşkilatı, sinema ve belgesel film gibi kültürel ürünlerin üretiminin teşvik edilerek, kültür sektörünün milli gelir ve ihracat içindeki payının artırılacağını bildirdi. Ayrıca, görsel, işitsel ve sahne sanatlarının gelişimi ve desteklenmesi için mekansal ve mali desteği de içerecek uygun ortamlar hazırlanacağı vurgulandı.

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) 2008-2010 Orta Vadeli Plan'da, kültürün korunması, geliştirilmesi, toplumun bütün kesimin kültürel faaliyetlere kolay erişimi ve eşit yararlanması konusunda yapılacak çalışmalar sıralandı. Bu kapsamda, yurt içi ve dışı kültür mirası envanterinin çıkarılması, restorasyona yönelik çalışmaların planlı bir şekilde sürdürülmesi hedeflendi. İşitsel ve sahne sanatlarının gelişimi ve desteklenmesi için mekansal ve mali desteği de içerecek şekilde uygun ortamlar hazırlanacak. Bu kapsamda, öngörülen düzenlemeler şöyle;

Reklam
Reklam

YÖRESEL ÖRNEKLER ARTACAK

Kültür turizminin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması çalışmaları bağlamında, otantik özellikleri korunarak turizme açılan yöresel örneklerin çoğaltılması desteklenecek. Maddi kültür ürünleri ihraç ürünlerine dönüştürülerek, turizm sektörü ile bağlantı içinde değerlendirilecek, ihracatı zorlaştıran engeller giderilecek.

SİNEMA SEKTÖRÜNE TEŞVİK

Sinema ve belgesel film gibi kültürel ürünlerin üretimi teşvik edilerek kültür sektörünün milli gelir ve ihracat içindeki payı artırılacak. Son 10 yılda yüzde 169 büyüyen sinema sektörünün gelecek 3 yılda daha da büyümesinin önü açılacak. Kültürel kimliğin korunması, geliştirilmesi ve tanıtılması için etkin politikalar üretilecek, ilgili bakanlığın görev ve sorumlulukları yeniden düzenlenecek.

KÜLTÜREL YAYINLARA DESTEK

Kültürel yayınlar desteklenecek. Yoğun göç, hızlı ve çarpık kentleşme neticesinde ortaya çıkan sosyokültürel uyum sorunlarını azaltıcı önlemler alınacak.
Toplumda, dayanışma, uzlaşı ve hoşgörü kültürünü besleyen toplumsal kurum ve kaynakların tespiti ile bu kültürü zayıflatan etkenler ortaya çıkarmaya yönelik sosyal araştırmalara öncelik verilecek.

Reklam
Reklam