Sinema Tarihi Kitaplarına Geçen Beyaz Perdenin 20 "İlki"

Bazı ilklere çok şaşıracağınız gibi en sondaki bonusa bakmadan geçmeyin :)

İlk Film: Roundhay Garden Scene (1888)

Öyle beklentiniz çok olmasın. Louis Le Prince tarafından saniyede 12 kare hızında çekilen film. 2.11 saniye sürmüş :)

İlk Zaman Yolculuğu Konulu Film: A Connecticut Yankee in King Arthur’s Court (1921)

Mark Twain'in aynı adlı romanından uyarlama film. İlk 3D film: The Power of Love (1922)

Başrollerinde Elliot Sparling, Barbara Bedford, Noah Beery'nin oynadığı film anlaşılan izleyiciyi pek heyecanlandırmış :) Uçakta Gösterilen İlk Film: The Lost World (1925)

Sir Arthur Conan Doyle aynı adlı romanından uyarlama film. Jurassic Park filmlerinin atası. İlk "En İyi Film Oscarı"nı Kazanan Film: Wings (1927)

Sessiz olarak çekilen film Gary Cooper'ı film dünyasına kazandırmış film olarak da bilinir. Televizyonda Gösterilen İlk Film: The Crooked Circle (1933)

Joseph Kane tarafından çekilen film TV'de gösterilen ilk film olarak tarih kitaplarında yerini aldı. İlk Animasyon Filmi: Snow White and the Seven Dwarfs (1937)

Bildiğimiz Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler :) Batman'i Oynayan İlk Aktör: Lewis G. Wilson (1943)

Lambert Hillyer yönetmenliğinde tarihteki ilk Batman filmi. kostümler biraz "şey" mi ne :) İlk Sifon Çekilen Film: Psycho (1960)

Alfred Hitchcock tarafından çekilen kült korku filmi sinema tarihinin sifon çekilen ilk filmi olarak değişik bir ünvan sahibi ayrıca. James Bond'u Oynayan İlk Aktör: Sean Connery (1962)

Terrence Young tarafından çekilen ilk Bond filmi Dr. No'da İngiliz ajanı ünlü oyuncu Connery canlandırdı. İlk Yetişkin Filmi: Midnight Cowboy (1970)

1970 yılında Dustin Hoffman'ın başrolünü üstlendiği film "X-rated" etiketi ile çıkan ilk filmdi. X-rated; 17 yaşından küçükler izleyemez manasına geliyordu o zamanlar, aklınıza başka bir şey gelmesin :) Prezervatifin Gözüktüğü İlk Film: Carnal Knowledge (1971)

Cinsel korunma yöntemlerinin en başında gelen kondom Jack Nicholson'ın başrolünde oynadığı bu filmde seyirciye gösterilmiş ilk defa. İlk “Saturday Night Live”dan Çıkmış İlk Film: The Blues Brothers (1980)

Amerika'nın ünlü TV şovundan çıkarak beyaz perdeye geçen ilk film Cazcı Kardeşler...

Reklam
Reklam

"...17 Ocak 1976 tarihi grup fikrinin doğduğu tarihtir. Saturday Night Live programında Belushi ve Aykroyd komedyenlik yaparak şarkı söylemektedir. Programdan sonra müzisyenlerin toplandıkları yer Aykroyd’un Holland Tunnel Blues Barıdır. Aykroyd burayı Harley Davidson motorunu önüne park edebilmek için kiralamıştır. İddia edildiğine göre barın kirası otopark kirasından daha azdır. Barda müzik yapmak isteyenler için gerekli teknik donanım bulunmaktaydı. Burada Aykroyd ilk sinema filminin senaryosunu kaleme alacaktır. Barda aynı zamanda Aykroyd, Belushi’yi cazla tanıştıracaktır. Belushi Chicago’lu olmasına rağmen cazla daha önceden ilgilenmemiştir. Belushi cazı çok sevecek vbe ikili grubun solistleri olacaklardır. Cazcı Kardeşler ismi buradan gelecektir."13 Yaş Altı İçin Sakıncalı Olarak Çıkan İlk Film: Red Dawn (1984)

John Millius'un çektiği film içerdiği şiddet sahneleri yüzünden +13 etiketi ile çıkan tarihteki ilk film olarak kayıtlara geçmiş. Cep Telefonu Kullanan Bir Karakterin Göründüğü İlk Film: Lethal Weapon (1987)

Seri haline gelen Cehennem Silahı'nın ilk filminde yukarıdaki sahne sinema tarihine "cep telefonu kullanılan ilk film sahnesi" olarak geçti. En İyi Film Oscar'ına Aday Olan İlk Animasyon Filmi: Beauty and the Beast (1991)

Masalını da çok sevdiğimiz Güzel ve Çirkin... CGI Teknolojisi İle Çekilmiş İlk Uzun Metrajlı Animasyon Filmi: Toy Story (1995)

Belki de sinema tarihinin en iyi animasyonlarından biri olan ve sonrasında 3 filmi daha çekilen animasyon. DVD Versiyonu Çıkan İlk Film: Twister (1996)

Evdeki video oynatıcıları bir kenara atmaya başladığımız yıllar. O zaman ne kadar inanılmaz geliyordu değil mi? :) 1 Milyar Dolar Gişeyi Geçen İlk Film: Titanic (1997)

12 dalda Oscar'a aday gösterilen ve 11'ini kapan, James Cameron'un efsanesi. En İyi Yönetmen Ödülünü Alan İlk Kadın: Kathryn Bigelow ile Hurt Locker (2010)

Çoğu eleştirmen tarafından "tipik Amerikan gazı" olarak gösterilse de yönetmenine Oscar kazandırdı film. Bonus: İlk Erotik Film: Le Coucher de la Mariée (1896)

Albert Kirchner tarafından çekilen tarihin ilk erotik filmi. Sadece 7 dakika uzunluğundaymış :)

Reklam
Reklam