1974 yapımlı, Türk sinemasının unutulmaz serilerinden Hababam Sınıfı, Rıfat Ilgaz’ın yine aynı isimli romanından uyarlanmıştır. Filmin yönetmen koltuğunda unutulmaz yönetmen Ertem Eğilmez vardır. Filmin senaristliğini Umur Bugay üstlenmiştir. Film, Kemal Sunal, Münir Özkul, Adile Naşit, Tarık Akan, Halit Akçatepe, Şener Şen gibi efsane oyuncuları bünyesinde barındırmıştır. Film kendilerini Hababam Sınıfı diye adlandıran 6 Edebiyat B sınıfının birbirinden haylaz öğrencileri ile müdür muavini ve tarih öğretmeni Mahmut Hoca’nın (nam-ı diğer Kel Mahmut) tatlı çekişmelerini ve Mahmut Hoca’nın sınıfı disiplin etme çabalarını, ekrana tüm sıcaklığıyla aktarabilmeyi başarmıştır. Devam filmleri, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Hababam Sınıfı Uyanıyor, Hababam Sınıfı Tatilde, Hababam Sınıfı Dokuz Doğuruyor, Hababam Sınıfı Güle Güle şeklindedir. Aynı zamanda filmin günümüzde bir başka versiyonları da çekilmiştir. 2004 yılında, yönetmenliğini Kartal Tibet’in üstlendiği Hababam Sınıfı Merhaba ile tekrardan izleyicileriyle buluşan film, eski demirbaş oyuncuları da unutmuyor. Halit Akçatepe, Zeki Alasya, Hülya Koçyiğit, Mehmet Ali Erbil gibi isimlerin başrol oynadığı film, Hababam Sınıfı Askerde ve Hababam Sınıfı Üç Buçuk isimli iki devam filmiyle seriyi bozmuyor. Son iki filmin yönetmenliğini ise Hababam Sınıfı’nın efsane yönetmeni Ertem Eğilmez’in oğlu Ferdi Eğilmez üstlenmiştir.
IMDB: 9.5
Film, 1976 yılı komedi filmidir. Filmin yönetmenliğini Kartal Tibet, senaristliğini ise Yavuz Turgul üstlenmiştir. Ayrıca filmin yapımcılığını, usta bir yönetmen olan Ertem Eğilmez üstlenmiştir. Film 19. yüzyılın Mısır’ın da Yeşil Vadi adında bir vadinin hangi aileye ait olduğunu belirleyemeyen Tellioğlu ve Seferoğlu ailelerinin rekabetini konu edinir. İki aile de Yeşil Vadi’yi alabilmek için İskenderiye’nin en yetkili devlet memuru olan Daver Bey’in kızı Leyla’yla evlenebilmek için kıyasıya rekabet edeceklerdir. Daver Bey kızı için Seferoğullarını uygun görünce Tellioğulları işin içine sahtekarlığı sokacak ve evin uşağı olan Şaban’ı Kahire sarayının paşası olan Tosun Paşa olarak tanıtacaklardır. Ta ki gerçek Tosun Paşa gelip gerçekleri ortaya çıkarana kadar. Bu iki ailenin tatlı mücadelelerini izlemenizi tavsiye ederiz.
1976 yılı Türk yapımı, yine bir Ertem Eğilmez filmidir. Film, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani adlı romanından uyarlanmıştır. Filmde, Kemal Sunal, Adile Naşit, Şener Şen, Halit Akçatepe, Hale Soygazi, Ayşen Gruda gibi usta isimler yer almaktadır. Film Melek Hanım (Adile Naşit), sütoğlu Şaban diye eve Şaban’ın arkadaşı Ramazan’ı (Halit Akçatepe) alır. Ancak Ramazan’ı da damadı Bayram (Ergin Orbey) diye tanıtan Melek Hanım’ın, gerçek sütoğlu ve damadının da konağa gelmesiyle işler iyice karışır. Konaktan çıkmalarını isteyen Sarraf Efendi kahyasına gulyabani kostümü giydirerek, korkutmaya çalışır. Olayı çözen Şaban, Bayram ve Ramazan madalya kazanırlar.
Türk sinemasının başyapıtlarından biri sayılan Selvi Boylum Al Yazmalım 1977 yapım yıllı dram filmidir. Film Cengiz Aytmatov’un aynı adlı romanından uyarlanmıştır. Filmin yönetmen koltuğunda Atıf Yılmaz vardır. Filmin baş rollerini ise Kadir İnanır ve Türkan Şoray paylaşmaktadır. Ayrıca filmin özgün müziğini usta sanatçı Cahit Berkay bestelemiştir. Film 1978 Uluslararası 15. Antalya Sanat Şenliği’nde en iyi ikinci film seçilmiştir. Film İlyas (Kadir İnanır) ile Asya’nın (Türkan Şoray) karmaşık ilişkisini konu edinir. İlyas ile Asya evlenirler, mutludurlar. Ancak kamyon şoförlüğü yapan İlyas sık sık yolculuğa çıkmak durumundadır. Bir gün yine yola çıkan İlyas eve dönmez ve Asya’yı sekreterlik yapan biriyle aldatır. Bu acıya dayanamayan Asya oğulları Samet’i de alarak yollara düşer. Yolda karşılaştıkları Cemşit (Ahmet Mekin) onlara kol kanat gerer ve birlikte yaşamaya başlarlar. Bir gün İlyas’la karşılaşan Asya, Cemşit ve İlyas arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.
1977 yapımı bir Türk filmidir. Filmin türü komedidir. Filmin yönetmenliğini ise Zeki Ökten üstlenmiştir. Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman, Ayşen Gruda gibi usta isimlere sahip olan film, çöpçülük yapan Apti (Kemal Sunal) ile aynı kıza aşık olan Zabıta Şakir’in (Şener Şen) komik rekabetini konu alır. Yanlışlıkla girdiği gazinoda sesi çok beğenilen çöpçü Apti’nin şansı bu olayla birden değişecektir.
Film 1978 Türk yapımı komedi filmidir. Filmin yönetmenliğini Orhan Aksoy, senaristliğini ise Sadık Şendil üstlenmiştir. Filmin başrollerini, usta oyuncular Münir Özkul ve Adile Naşit paylaşır. Ayrıca Ziya rolündeki Şener Şen’de müthiş performansıyla izleyiciden tam not almayı başarıyor. Filmin konusuna gelirsek, Kazım Efendi (Münir Özkul) ve Saadet Hanım (Adile Naşit) turşuculuk yaparak geçimlerini sağlayan, kendi hallerinde bir çifttir. Çiftin 6 tane de çocukları vardır. Sürekli turşu suyuna sirke mi limon mu katılması gerektiğinin tartışmasını yaşayan çift bir gün tartışmanın da büyümesiyle ayrılırlar. 3 çocuğunu da alan Kazım Efendi evi terk eder. Bu 6 kardeş, yıllar sonra rastgele karşılaşacak, anne ve babalarını tekrar bir araya getirmek için ellerinden geleni yapacaklardır. Filmi izlemediyseniz, izlemenizi öneririz.
2001 yapımı bir Türk filmidir. Filmin yönetmenliğini ve senaristliğini Yılmaz Erdoğan üstlenir. Ayrıca Ömer Faruk Sorak’ta filmin yönetmen koltuğunda yer alır. Filmin konusu Hakkari’de geçmekteyse de, şartların uygunsuzluğundan mütevellit çekimler Van’ın Gevaş ilçesinde yapıldı. Filmde Yılmaz Erdoğan, Cem Yılmaz, Demet Akbağ, Altan Erkekli gibi usta oyuncular yer alır. Film 1974 yılında televizyon ile ilk kez tanışan halkın heyecan ve şaşkınlığını çarpıcı bir şekilde beyaz perdeye aktarabilmeyi başarmıştır. Televizyonu getiren görevliler televizyonu kurmayınca, Belediye Başkanı Nazmi (Altan Erkekli) bu işin üstesinden gelmesi için şehrin delisi olarak bilinen Emin’den (Yılmaz Erdoğan) yardım ister. Bin bir zahmetle televizyonu kurmaya başarabilir fakat Sıti Ana’nın (Demet Akbağ) oğlunun şehit düşmesini televizyondan öğrenmesi üzerine hırsını televizyondan çıkarır. Filmin Vizontele Tuuba isimli bir de devam filmi çekilmiştir.
2004 yapımı Türk komedi filmidir. Filmin yönetmenliğini Mert Baykal üstlenmiştir. Senaristliğini ise yine film de başrol olan Ferhan Şensoy üstlenmiştir. Film trajikomik bir olayı konu alır. Yıllar sonra askere giden İbrahim (Ferhan Şensoy) dağıtım için İstanbul’a gelmiştir ve geceyi arkadaşı Muzaffer’de (Rasim Öztekin) geçirmeyi planlamıştır. Otobüs garajına geldiğinde saçma bir fobisi yüzünden, nedensiz yere polisten kaçan İbrahim, arkadaşı Muzaffer’in evinde yakalanır ve ikisi de gözaltına alınır. İş taksimde büfe işleten arkadaşları Aydın’a (Ali Çatalbaş) kadar uzanır. Gözaltına alınan Ali yapılan işkencelere dayanamayıp bütün suçlamaları kabul eder. Böylelikle suçsuz yere hapishanede 6 yıl hapis yatan üç arkadaş asıl suçluların yakalanması sonucu serbest bırakılırlar. Çıkarken söylenen bir Pardon ile hayatlarından çalınan 6 yıl böylelikle ödenmiş olur! Ayrıca filmin çekimleri Sinop Cezaevi’nde yapılmıştır.
Senaristliğinde ve başrollerinde Cem Yılmaz’ın olduğu bilim kurgu komedi filmidir. Filmin yönetmenliğini Ömer Faruk Sorak üstlenmiştir. Filmin çekimlerine 2002 yılında başlanmışsa da film 12 Kasım 2004 yılında seyircisiyle buluşmuştur. Türk sinemasının en maliyetli filmlerinden biri olan G.O.R.A.’yı 4 milyon insan izlemiştir. Film tüccarlık yaparak hayatını geçindiren Arif’in (Cem Yılmaz) uzaylılar tarafından kaçırılmasını komik bir şekilde ele alır. Dünya’ya dönmeye çalışan Arif, gezegenin güzel prensesi Ceku’ya (Özge Özberk) aşık olur. Ancak kötü kalpli komutan Logar’da (Cem Yılmaz), Ceku’nun peşindedir. Bu olayları Cem Yılmaz farkıyla seyirciye aktaran Ömer Faruk Sorak, seyirciye kahkaha dolu 127 dakika vaat ediyor. Film A.R.O.G. devam filmine sahip. Bu filmleri izlemediyseniz, izlemenizi tavsiye ederiz.
Film 2005 yapımı dram komedi türündedir. Filmin yönetmenliğini, senaristliğini ve yapımcılığını Yüksel Aksu üstlenmiştir. Film Muğla’da çekilmiştir. Ayrıca filmin başrolünde olan Turan Özdemir dışında profesyonel oyuncunun olmaması dikkat çekmiştir. Diğer oyuncuları yörenin insanları oluşturmaktadır. Mehmet Ali Alabora filmden önce yörenin insanlarını eğitmiş, oyuncu koçluğu yaparak filme katkıda bulunmuştur. Filmin konusu ise Muğla’da sahil kasabasında motorsikletiyle dondurma satan bir adamın hikayesidir. Film doğallığıyla seyirciyi etkilemeyi ustalıkla başarıyor. İzlemenizi tavsiye ederiz.
2010 yapımı komedi-dram türündeki bir Türk filmidir. Filmin yönetmeni, senaristi ve yapımcısı Tolga Örnek’tir. Film, Kent Fm’de yayınlanan Kaybedenler Kulübü adlı radyo programına dayanmaktadır. Ayrıca film gösterime girmeden önce Kaybedenler Kulübü-Filmin Öyküsü adlı bir kitap yayımlanmıştır. Filmin başrollerini Nejat İşler, Yiğit Özşener ve Ahu Türkpençe paylaşır. Film etkileyici konusu, açıklığı ve zamansızlığıyla siz sinemaseverleri etkilemeyi başarıyor.
Film, Kaybedenler Kulübü adlı radyo programını sunan iki Dj’in hayatlarını konu alıyor. Kaan (Nejat İşler) kimsenin okumadığı kitapları basan Altıkırkbeş Yayınları’nın sahibidir. Mete (Yiğit Özşener) ise Kadıköy’de bir barın sahibidir. 1990’lı yılların Kaybedenler Kulübü adlı programı sunarlar ve bunu sanki bir yerde oturmuş aralarında muhabbet ediyorlarmış gibi yaparlar. Bu yüzden de kadınlardan edebiyata, edebiyattan şehirlere, şehirlerden Kadıköy’e dair pek çok konuya değinirler. Zamanla da pek çok kişi tarafından dinlenmeye başlarlar ancak üslupları yüzünden sürekli RTÜK’ten uyarı alan Mete ve Kaan programı sonlandırma kararı alır.
Film 2013 yapımı Türk dram filmidir. Filmin yönetmen koltuğunda Yılmaz Erdoğan oturmaktadır. Ayrıca filmin senaristliği de Yılmaz Erdoğan’a aittir. Film, 86. Akademi Ödüllerinde yabancı dilde en iyi film dalında Oscar aday adayı olarak gösterilmiştir. Filmin başrollerini Kıvanç Tatlıtuğ ve Mert Fırat paylaşmaktadır. Ayrıca Yılmaz Erdoğan, Belçim Erdoğan, Farah Zeynep Abdullah gibi isimler de filmde yer alır. Filmin konusu ise, 1941’li yılların başında şiirle yakından ilgilenen iki arkadaşın tutku dolu hayatlarını konu edinmektedir. Rüştü Onur (Mert Fırat) ve Muzaffer Tayyip (Kıvanç Tatlıtuğ) sanatın henüz olgunlaşmadığı toplumda her kesime şiiri sevdirmeyi kendilerine amaç edinmişlerdir. Belediye Başkanı’nın kızı Suzan Özsöy’ün (Belçim Erdoğan) Zonguldak’a geri dönmesiyle, iki gencin şiire olan inançları daha da kuvvetlenmiştir. Bir yandan veremle baş ederlerken diğer yandan da aşkı hissedecek ve yaşayacaklardır. Bu şiir dolu filmi izlemediyseniz izlemenizi öneririz.
Film Cem Yılmaz’ın hem yazıp hem yönettiği üçüncü film olarak kendini kaydettirmiştir. Filmin türü drama-komedidir. Filmde Tülin Özen, Ozan Güven, Özkan Uğur, Zafer Algöz, Çağlar Çorumlu gibi isimler yer almıştır. Film, Korsan DVD’cilikten para kazanan Zafer’in (Cem Yılmaz) illegal işlerden sıkılıp boşanma kararı alan karısı Arzu’nun (Tülin Özen) hikayelerini ele alır. Arzu evlendikten sonra her zaman hayalini kurduğu oyunculuk hayallerinin üstünü örtmüştür. Bunun farkında olan Zafer ailesini bir arada tutmak için yıllar önce çekmeyi planladığı “Şahikalar-Kötülüğün Sonu” adındaki filminin yapımcılığını gizliden yürütmeye başlar, hem de illegal işleri bıraktığını ispatlamaya çalışır. Zafer’in bu serüvenini yine Cem Yılmaz tarzıyla işleyen usta yönetmen oyuncu, yine kendine hayran bırakan bir işe imza atmış bulunuyor.
Film 2014 yapımı polise komedi türündeki bir sinema filmidir. Filmin yönetmenliği, senaristliği ve yapımcılığı Onur Ünlü’ye aittir. Kara Mizah’ın en iyi ustalarından biri olan Onur Ünlü bu seferde güldürürken düşündüren bu filmiyle seyircilerin karşısına çıkmıştır. Serkan Keskin, Hazal Kaya, Öner Erkan, Büşra Pekin ve Osman Sonant gibi isimlerin bulunduğu filmde, Selman Bulut (Serkan Keskin) isimli eski boksör şuan ise imamlık yapan sıra dışı bir adamın öyküsünü ele almaktadır. Camide namaz kıldırdığı bir gün bir cinayetin işlenmesi ile bu davayı çözmeye çalışan Selman Bulut gittikçe daha gizemli olayların içerisinde bulacaktır kendisini. Film düşündürücü diyalogları ve güzel tezatlıklarıyla aslında gerçekleri çok başarılı bir şekilde aktarabilmeyi başarmıştır.
2014 yapımı Türk dram filmi. Yönetmenliğini ve senaristliğini Mahsun Kırmızıgül üstlenmiştir. Film 1 Ocak 2015 yılında gösterime girmiştir. Film, Mahir (Talat Bulut) isimli bir öğretmenin İzmir’den doğu illerinden birine tayini ve sonrasında yaşadıklarını konu edinmiştir. İnsanlık, filmin temel temalarından bir tanesidir. Bir öğretmenin bir kişiyi, bir kişinin bir aileyi, bir ailenin ise zincirleme olarak bütün dünyayı nasıl değiştirebileceği ustalıkla beyaz perdeye aktarılmış. Aziz karakteriyle filme farklı bir güzellik katan Mert Turak, oyunculuğuyla tüm filmin yükünü sırtlarına yüklemiş diyebiliriz. Umut dolu bu filmi izlemenizi tavsiye ederiz.
İzlemekten Büyük Keyif Alacağınız Yabancı Filmler içeriğine buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.