Sınıf Öğretmenlerine Tübitak Destekli Nükleer Eğitimi Verilecek

Amasya Üniversitesi’nde TÜBİTAK desteğiyle “Sınıf Öğretmenleri ve Öğretmen Adaylarının Nükleer Konulardaki Bilgi Düzeylerini Geliştirme Çalıştayı”...

Amasya Üniversitesi’nde TÜBİTAK desteğiyle “Sınıf Öğretmenleri ve Öğretmen Adaylarının Nükleer Konulardaki Bilgi Düzeylerini Geliştirme Çalıştayı” düzenleneceği bildirildi.

Çalıştayın 16 Haziran 22 Haziran 2013 tarihleri arasında yapılmasının planlandığını belirten Amasya Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Feda Öner, “Milli Eğitim Bakanlığı’nda görev yapan öğretmen ve öğretmen adaylarının nükleer konulardaki bilgilerinin yetersiz olması toplumda yok denecek kadar az olan nükleer bilgi eksikliğini derinleştirmektedir. Geçmişte canlı örneklerini gördüğümüz gibi bir nükleer olayla ilgili toplumunun istisnasız her kesimi nükleer konularda uzman kesiliyor. Yanlış açıklamalar, yorumlar toplumda çok yanlış nükleer tutumlar geliştiriyor ve ülkemizin gelişmesi için elzem olan nükleer teknolojileri geliştirmek isteyen merkezi yönetimleri zorda bırakarak gelişmeleri olumsuz etkiliyor, teknolojiyi geciktiriyor” dedi.

Reklam
Reklam

Bütün canlıların dünyaya geldikleri andan itibaren hem yer kabuğundan hem de uzaydan gelen ışımalara maruz kaldıklarını vurgulayan Doç. Dr. Öner, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, “Bu ışımalar doğal yollardan olduğu gibi yapay olarak insan tarafından geliştirilen cihazlardan da gelir. Bu ışımaların şiddetinin belirli bir sınırdan sonrası canlılar için zararlıdır. Belirli değerler arasında olan ışımalar da canlılar için faydalıdır. Bu zararların-faydaların farkında olmak ve bu zararlardan korunmak için gerekli önlemleri almak gerekir. Alınacak ilk önlem toplumun fertlerinin bu konularda okuryazar yapılmasıdır. Her konuda olduğu gibi bu konuda da okuryazarlık okullarda başlar. Okullarda görev yapan öğretmelerin nükleer konulardaki bilgilerinin arttırılması ve bu bilgilerin güncel tutulması toplumun nükleer okuryazar olması için oldukça önemlidir” diye konuştu.

Teknolojinin gelişmesinin nükleer alanlardaki gelişmeleri de beraberindeki getirdiğini bununla beraber sağlık alanından enerji üretimine, silahlanmadan bilimsel araştırmalara kadar birçok alanda nükleer bilgilerin günlük hayata girdiğine değinen Öner, “Bazen bir markette bir ürünün üzerinde ‘ışınlanmış gıda sembolü’ (Radura) görürsünüz, bazen de haberlerde ‘nükleer başlıklı füze” duyarsınız. Bazen hastanede ‘nükleer tıp’ yazısı görürsünüz. Bazen de ‘Radon gazı yaraları çabuk iyileştiriyor’ haberlerini gazetelerden okursunuz. En çok duyduğumuz nükleer konuları ise nükleer santraller, Çernobil kazası ve atom bombasıdır. Sürekli gelişim içinde olan nükleer teknoloji beraberinde birçok yeni kavramlar, terimler ve semboller getirmektedir. Ülkemizde kurulması planlanan nükleer santraller beraberinde birçok yenilikleri öğreneceğiz. Bu bağlamda bu projenin amacı, örgün eğitimde hizmet veren sınıf öğretmenlerine ve öğretmen adaylarına öğrenci merkezli eğitim ve yapılandırmacı yaklaşım doğrultusunda Amasya Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ndeki nükleer fizik laboratuvarında deneyler yaparak ve bilgisayar destekli yardımcı ders materyalleri hazırlayarak sınıf içi ve sınıf dışındaki çevresel radyasyon ölçümü gibi etkinliklerle destekleyerek eğitim vermektir” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Doç. Dr. Feda Öner, Amasya Üniversitesi’nin yanı sıra Ondokuz Mayıs Üniversitesi ve Gaziosman Paşa Üniversitesi’nden olmak üzere toplam 17 öğretim üyesinin görev alıp seminerler ve uygulamalı oturumlar düzenleneceği çalıştayda atom çekirdeği, radyoaktivite, radyasyon sayaçları, nükleer reaksiyonlar, nükleer büyüklük, Alfa, Beta ve Gama bozunmaları, radyasyonun madde ile etkileşmesi, radyasyon ve radyoaktif maddelerin tıp, endüstri ve diğer alanlarda uygulanması, nükleer reaktörler, nükleer reaktör kazaları, nükleer enerji ve çevre, nükleer silahlar, radyoaktif atıklar ve zararsız hale getirilmesi, nükleer anlaşmalar, nükleer semboller, nükleer konusunda kavram yanılgıları, interaktif materyal-yazılımların incelenmesi ve değerlendirilmesi, nükleer konulu kuruluşlar ve CERN’deki çalışmaların ele alınacağını kaydetti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz