Sınır ötesi mi, nokta operasyonu mu?

Beyaz Saray'da ABD Başkanı Bush ile kritik bir görüşme yapan Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya yönelik olarak Kuzey Irak'a sınır ötesi operasyon yapacağını, ABD ile de anlık istihbarat paylaşımı yapılacağını söyledi. Bush, PKK ile başa çıkmak için istihbarat paylaşımının ilk adım olduğunu kaydederken, Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, "nokta operasyonlarının" sinyalini verdi.

İşte kritik zirveden kareler

5 İSTEKLİ OPERASYON SÜRECİ

Ritz Carlton Otelinde basın mensuplarının soruları üzerine Bush ile yaptığı görüşmenin oldukça verimli ve olumlu geçtiğini belirten Erdoğan, "Bundan sonraki kısmı daha verimli geçecek" diye konuştu. Erdoğan, Başkan Bush'a, 5 konuda Türkiye'nin taleplerini ilettiğini, bu taleplerin, bölücü terör örgütü PKK'nın lider kadrosuna ilişkin hedefler, bölücü örgütün kamplarının dağıtılması, lojistik desteğinin kesilmesi, Kuzey Irak'taki örtülü siyasetlere izin verilmemesi ve istihbarat paylaşımı için bir iletişim ağının oluşturulması olarak sıraladı.

Reklam
Reklam

Anlık bilginin önemini vurgulayan Erdoğan, bu konuda koordinasyon olmasının önemli olduğunu vurguladı. Erdoğan, "Bizim vurgumuz, PKK terör örgütüne yönelik. Sivil hedeflere yönelik çalışmamız söz konusu değildir, Kuzey Irak'taki yerel yönetimin hassasiyeti şart. Köylerle bölücü örgütün kamplarının iç içe olmaması gerekir" diye konuştu.

İşte kritik zirveden kareler

DÜŞMAN ORTADAN KALDIRILMASI GEREKENDİR

Başbakan Erdoğan, atılacak adımların bir samimiyet testi olacağını belirterek, Başkan Bush'un bugün yaptığı açıklamada "PKK, Amerika'nın düşmanıdır, Türkiye'nin düşmanıdır, Irak'ın düşmanıdır" sözünü de hatırlatarak, "Düşman nedir? Ortadan kaldırılması gerekendir. Süreç, operasyon sürecidir. Operasyon süreci aslında tezkereyle başladı. Biz, bunu zenginleştiriyoruz, dokuyoruz. Atılacakadımın haklılık gerekçesidir yaptığımız şeyler" diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, "Operasyon yapmayın diyen yok. Herkes 'haklısınız' diyor. Hepsi,'Irak'ın bunu çözmesi gerekir' diyor" dedi.

İşte kritik zirveden kareler

BUSH OPERASYON SORUSUNA TEPKİ GÖSTERDİ

Görüşmenin ardından ABD Başkanı Bush, bir gazetecinin "Türkiye operasyon yaparsa tepkiniz ne olur" şeklindeki bir soru üzerine gazeteciye tepki göstererek, bu sorunun varsayımsal olduğunu söyledi. "Ben, varsayıma dayalı sorulardan hoşlanmıyorum" diyen Bush, "Sayın Erdoğan ile PKK problemiyle başa çıkmak için neler yapabileceğimizi konuştuk. İstihbarat çok önemli. Kim olduklarını bilmemiz gerek. Birinci adım istihbarat paylaşımı. İyi, sağlam istihbarat olmadan bu problemi çözemeyiz. Modern teknolojiyi kullanarak bu meseleyle etkili bir şekilde başa çıkmak çok daha kolay olacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

İşte kritik zirveden kareler

TERÖRİSTLERİ YAKALAMAK İÇİN İSTİHBARATA İHTİYAÇ VAR

Başbakan Erdoğan ile birçok konuları değerlendirdiklerini belirterek ABD'nin stratejik ortağı olan Türkiye ile ilişkilerine büyük önem verdiğini kaydeden Bush, "Terör örgütü PKK konusunda Erdoğan ile uzun bir görüşme yaptık. PKK terörist bir örgüt, PKK Türkiye'nin, bağımsız Irak'ın ve ABD'nin ortak düşmanıdır. Başbakan Erdoğan ile daha iyi bir istihbarat paylaşımı sağlama konusunda nasıl çalışabileceğimizi konuştuk. Teröristleri yakalamak için istihbarata ihtiyaç var" dedi. Başkan Bush, bu çerçevede iki ülkenin askeri yetkililerinin de sürekli temasta olmasının önemini vurguladı.

İşte kritik zirveden kareler

ÜÇLÜ MEKANİZM ÖNEMLİ

PKK terörüne karşı mücadelede üçlü mekanizmanın önemli olduğunu belirten Bush, bunun dışında iki ülkenin Genelkurmay İkinci Başkanlarının sürekli temasta olmasının, ayrıca Irak'taki Amerikalı Komutan General David Petraeus ile sürekli temasta bulunulmasının önemine değindi. Başbakan Erdoğan'ın, ABD'den, Iraklı yetkililerle çalışarak, PKK'ya finansal ve lojistik desteğin engellenmesini istediğini belirten Bush, "Başbakana, yakın işbirliğinin önemli olduğunu ifade ettim" dedi.

Reklam
Reklam

İşte kritik zirveden kareler

PERİNO: "TÜRKİYE'YE İSTİHBARAT SAĞLANACAK"

Beyaz Saray Sözcüsü Dana Perino, Türkiye'nin, terör örgütü PKK'ya karşı "sınırlı ve belirli hedeflere yönelik" olarak eylemde bulunabilmesi için ABD'nin istihbarat sağlaması konusunun, iki taraf yetkililerince görüşüldüğünü söyledi.

Perino, son günlerde Türk ve Amerikan yetkilileri arasında PKK'ya karşı işbirliğine ilişkin gerçekleştirilen görüşmelerde ele alınan konular arasında, "Türklerin, PKK'ya karşı sınırlı ve belirli hedeflere yönelik eylemlerinde ABD'nin istihbarat desteği sağlamasının" yer aldığını söyledi.

Sözcü Perino, "Türklerin, PKK'nın ortadan kaldırılmasında onlara yardımda tamamen kararlı olduğumuzu anladığına inanıyorum" dedi.

İşte kritik zirveden kareler

ASKERİ MAKAMLAR NE GÖRÜŞTÜ?

Görüşmenin hemen ardından Türk ve Amerikan askeri makamları arasında ilk görüşme yapıldı. Bush, ABD Genelkurmay 2. Başkanı James Cartwright'a Erdoğan'ın heyetinde yer alan Genelkurmay 2. Başkanı Orgeneral Ergin Saygun'la görüşmesi talimatını verdi. Erdoğan, Ulusal Basın Merkezi'ne geçerken, Saygun varılan mutabakat doğrultusunda ABD'li mevkidaşı Cartwright ile ilk görüşmeyi gerçekleştirdi.

Reklam
Reklam

İşte kritik zirveden kareler