Sınır tanımayan ormancı timi görev başında

Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, Antalya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 'Sınır Tanımayan Ormancı Timi'ni denetledi.

Kahveci, ekipte bulunan personelin yanlarındaki ekipmanları, yangın ihbarından sonra hazırlanma ve yangına müdahale süreleri hakkında bilgi aldı.

Sınır Tanımayan Ormancı Timi, Orman Genel Müdürü Osman Kahveci'nin denetimi sırasında aldığı ihbarla harekete geçerek Antalya istikametinden ailesiyle birlikte tatilden Ankara'ya dönen Sinan Üner yönetimindeki 06 TAU 27 plakalı otomobilde meydana gelen ufak çaplı yangına müdahale etti. Yaşanan bu durumun önce tatbikat olduğu sanıldı sonra gerçek olduğu anlaşıldı. Sürücü Sinan Üner, yolda seyir halindeyken Kepezaltı denilen mevkide bulunan yokuştan dolayı hararet oluştuğunu belirterek "Ardından aşırı derecede duman çıkınca çevredekilerin uyarısıyla müdahale etmeye çalıştık. Bu sırada ormancılar gelip söndürdü. Şaşkınım ama şanslıymışız" dedi.

Reklam
Reklam

Antalya Orman Bölge Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 'Sınır Tanımayan Ormancı Timi'ni denetleyen Orman Genel Müdürü Osman Kahveci, ekipte bulunan personel ile bir araya gelerek yanlarındaki ekipmanları, yangın ihbarından sonra hazırlanma ve yangına müdahale süreleri hakkında bilgi aldı. Ekipte yer alan bir personelin yanında taşıdığı çantayı açtıran ve içindeki malzemeleri inceleyen Kahveci, yanmadığı ileri sürülen ateşe dayanıklı battaniyeyi ve üniformayı çakmak ateşiyle test etti. Kahveci, timin sarp arazide görev yapacak anlamda komando eğitiminden geçtiğini ifade etti.

ÖZEL TİM

Genel Müdürlük olarak 'Sınır Tanımayan Ormancı Timi' adıyla İzmir, İstanbul, Muğla, Antalya ve Kahramanmaraş'ta 5 ekip oluşturduklarını anlatan Kahveci, ekibin toplam 150 kişilik yer ekibi, 5 helikopter ve 4 uçaktan oluştuğunu söyledi. Kahveci, ekipte görevli işçilerin özel eğitimli olduğunu ifade ederek, "Talep halinde, en geç yarım saatte ülke sınırını geçerek yangına müdahale edebilecekler. Bilindiği üzere zaten bazı komşularımızla aramızda vize uygulaması yok ve Yunanistan'la da orman yangınlarında işbirliği mutabakatımız var. Bu durum dışında ülkeler işlemleri ne kadar sürede tamamlarsa kendi yararlarına olacaktır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

TÜM ORMANCILAR KIRMIZI ALARMDA

2010 yılında, bir önceki yıla göre orman yangını sayısının ve zarar gören alan miktarının az da olsa düştüğünü söyleyen Kahveci, tüm olağan işlerin rolantiye alındığını yaz sezonu boyunca orman yangınlarına karşı teyakkuz haline geçtiklerini, kırmızı alarm verdiklerini açıkladı. Yangın sayısının azalmasında havaların etkisi olduğunu anlatan Kahveci, şunları söyledi: "Ancak, son günlerde sıcaklık mevsim normallerinin üzerine çıktı, risk arttı. Yağışların iyi oldu yönünde söylemler var ama yağışlar riski artırdı. Otlar 1 metreye yükselip güneşle birlikte kuruyunca bu süreçte risk artıyor."

Kahveci, yurt çapında 2010 yılı başından bu yana 470 orman yangını çıktığını, toplam 370 hektar orman alanın yangınlarda zarar gördüğünü belirterek şöyle konuştu: "Tamamı yıl içinde ağaçlandırıldı. Bakanlığımız 500 bin hektar da ağaçlandırma ve imar ıslah çalışması yaptı. Sonuç olarak, 450 milyon civarında fidan dikildi."

19 KİŞİ İŞ BAŞI YAPACAK

Kahveci, son olarak önceki gün İzmir'de işe alınmak üzere spor müsabakasına katılan ancak bacağında platin olduğu gerekçesiyle kazanamayan terörle mücadelede faydalı olduğuna dair belgesi olan Engin Yaşar'la ilgili gelişmelere de değindi.

Reklam
Reklam

Ormancılığın beden kondisyonu gerektiren bir iş olduğunu vurgulayan Kahveci, açıklamasına şöyle devam etti: "93 kişilik bir arazöz operatörü kullanacak kadroya ihtiyacımız vardı. İş ve İşçi Bulma Kurumu'na bildirdik. Daha sonra 3 arkadaş mülakata katılmış ancak Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerine spor mülakatında bu durum söylenmemiş. Fakat Engin Yaşar, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) tarafından belgelendirilmiş hukuk önünde gazilik beratına sahip değil. Bize durumunu daha önce söyleseydi santral operatörüne de ihtiyacımız vardı. Şimdi Engin Yaşar durumundaki 19 kişi imtihanı geçmiş ve kurumumuzda iş başı yapacak."