Sınırda bayramlaşma devam ediyor

KİLİS (İHA) - Kilis'teki yakınlarıyla bayramlaşmak için sınır kapısına gelen Suriyeliler uzun kuyruklar oluşturdu.

Kilis Valiliği ile Halep Valiliği arasında imzalanan protokolle bu yıl 15.'si gerçekleştirilen bayramlaşma için sınıra akın eden Suriyeliler, 8 ayrı kontrol noktasından geçtikten sonra Kilis'teki akrabalarının yanlarına geliyor. Suriye'nin Halep iline bağlı Azez ilçesi çıkışına kadar araçla gelen, buradan da yaklaşık 3 kilometrelik bölümü yanlarında getirdikleri eşyalarıyla yürüyerek gelmek zorunda kalan Suriyeliler, bu nedenle Suriye tarafında uzun kuyruk oluşturdu. Suriye'nin Esselame Sınır Kapısı'na
gelen Suriyeliler, işlemleri yapılmak üzere 50'şer kişilik gruplar halinde Öncüpınar Sınır Kapısı'na alınıyor. Burada işlemleri yapılan Suriyeliler, gruplar halinde Türk tarafına geçişleri sağlanıyor. Türk tarafına girişleri yapılan Suriyeliler kayıtları yapıldıktan sonra Kilis Valiliği tarafından tahsis edilen arabalar ile Oto Gara getiriliyor.

Reklam
Reklam

Suriyeliler, Türk tarafına geçinceye kadar 8 ayrı noktadan kontrolleri yapıldıktan sonra Kilis'e gelebiliyor. Suriye ve Türk yetkilileri arasında varılan anlaşma
gereği 300 YTL'ye kadar hediyeleşmenin serbest bırakılması nedeniyle Suriyeliler, yanlarında hediyelik eşyalar, çay, şeker, limontuzu, karabiber, sigara, temel gıda maddeleri ve giyim eşyaları getiriyor.

Suriye ve Türk tarafında kurulan çadırlarda işlemleri yapılan Suriyeliler'in, Türk tarafına geçmek için yaklaşık en az 2 saat beklemesi gerektiği bildirilirken, Öncüpınar Sınır Kapısı içerisinde tam donanımla ambulans, itfaiye araçları hazır bekletiliyor. Yaşlı olan Suriyeliler ise, yakınlarının yardımıyla Türk tarafına geçebilirken, Türkiye ve Suriye tarafında 2 bin asker, polis ve gümrük görevlisinin geçişlerin aksamaması için görev yaptığı belirtildi.

Türkiye'deki yakınlarının yanlarına gelmekten memnun olduklarını belirten Suriyeliler, "Yakınlarımızla yılda iki kez de olsa bir araya gelmekten mutluyuz. Bize bu imkanı sağlayan 2 ülke yetkililerine şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Türk ve Suriyeli yetkililer, işlemlerin hızlı yapılması için yoğun çaba sarf ederken, Kilis Valisi Nevzat Turhan, Öncüpınar mülki İdare Amiri Alparslan Yılmaz, Öncüpınar Sınır Kapısı'na gelerek, geçişlerin hızlandırılması talimatını verdi.

Bugün akşam saatlerine kadar 7 bin 500 Suriyeli'nin Türkiye'ye geçmesi beklenirken, yarın da 7 bin 500 kişi olmak üzere toplam 15 bin kişinin Türkiye'deki yakınlarının yanlarına geçeceği bildirildi.