Sınırı geçen yakıta müşteri yok

Ekonomi yönetimi sınırı geçen kaçak akaryakıtın tüketiciye ulaşmasını engelleyecek çalışma başlattı.

Sınırlardaki köy giriş çıkışlarının denetlenmesinden kaçak yakıt olan araçlara el konulmasına kadar bir dizi önlem alınacak. Star'dan Ercan Baysal'ın haberine göre Suriye sınırında güvenlik güçleriyle çatışmaya giren kaçakçılar başta olmak üzere kaçak akaryakıta karşı kapsamlı bir çalışma başlatıldı. Kaçak akaryakıtla mücadelede sınır geçişlerinin önlenmesinin yanı sıra kaçak akaryakıt satanın müşteri bulamayacağı bir formül üzerinde çalışma yürütülüyor. Edinilen bilgilere göre önümüzdeki günlerde toplanacak Akaryakıt Kaçakçılığı ile Mücadele Kurulu’nda konu masaya yatırılacak.

Reklam
Reklam

DENETİMLER DEVAM EDECEK

Öncelikli olarak sınırdan geçişlere müsaade edilmeyecek. Geçiş olması halinde ise kaçakçılık yapıldığı bilinen köylerin girişlerinde marker kontrolü yapılması, kamyon ve kamyonetler tek tek incelenerek kaçakçılık tespit edilen araca el konulmasına kadar farklı tedbirler uygulanacak. Ayrıca sınıra yakın yerlerdeki tüm akaryakıt istasyonlarında denetim artacak. Maliye Bakanlığı’nın fiili envanter denetimleri de devam edecek.

KAÇAK AKARYAKIT TESPİT EDİLEN ARAÇLARA EL KONULUYOR
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın koordinasyonunda yapılacak toplantıda son dönemde sınırda kaçakçılar ile güvenlik güçleri arasında meydana gelen olayların da gündeme geleceği belirtiliyor. Sınırdan gelen akaryakıtın Türkiye’de kamyon ve kamyonetlerle sevkiyatının yapıldığını belirten üst düzey bir ekonomi yetkilisi, “Sınırdan geçiş önlenemiyorsa iç piyasadaki satışa dur denilmesi gerekiyor. Bunun yolu da bu işi yapanların sıkı mercek altına alınmasından geçiyor. Çalışmaları süren kaçak akaryakıtla ilgili tedbirler arasında sınırdaki köylerin giriş çıkışlarının denetimi, ticari amaç ile kaçak yakıt tespit edilen araçlara da el konulması var” dedi.

Reklam
Reklam

MALİYE VE EPDK YAKIN TAKİPTE
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın yanı sıra Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) ile Maliye Bakanlığı’nın da kaçak akaryakıtı önlemeye yönelik denetimlerini artıracağı belirtiliyor. EPDK akaryakıtın Türkiye’ye girişinden nihai tüketiciye varıncaya kadar takip edecek bir online sistem kuracak. Maliye Bakanlığı ise fiili envanter denetimi ile Türkiye genelindeki tüm akaryakıt istasyonlarında satılan benzin ve motorinin kayıtlarını kontrol edecek. Kontrollerin sonrasında ise cezai yaptırımlar uygulanacak.