Sınırımıza yeni bir metsamor

Sınırımıza yeni bir metsamor

Ermenistan, yanı başımıza Metsamor’un yerini alacak yeni bir nükleer santral için ihale açtı

Ermenistan, halen işletmede olan tek nükleer rekatörün yerini alacak yeni bir nükleer reaktör inşaatı için ihaleye çıktı. Yeni inşaa edilecek bin MW yeni nükleer reaktör, Ermenistan'ın 1980 yılından beri işletmede olan tek nükleer enerji santralinin yerini alacak.

Türkiye sınırına yakın olan Metsamor Nünler enerji santrali 1988 yılında Ermenistan’da yaşanan deprem nedeniyle kapatıldı. Ancak yaşanan enerji sıkıntısına çare bulamayan Ermenistan, 1995 yılında tekrar işletmeye açıldı.

Reklam
Reklam

Son teklif verme tarihi 1 Nisan 2009 olan nükleer reaktör ihalesi ile ilgili Ermenistan Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre nükleer reaktörün tahmini maliyeti 5 milyar dolar civarında olacak. Rusya, ABD ve Fransa, Ermenistan’ın nükleer reaktör ihalesi ile yakından ilgilenen ülkeler olduğu bildirildi.

İşletme ömrü 2016’da sona erecek nükleer santralin iki VVER 440 model reaktöründen bir kapalı durumda, çalışan ikinci reaktörün de Ermenistan’ın elektrik ihtiyacının yüzde 50’lik bölümünü karşılıyor.Tacettin Durmuş/ölçek

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz