Sınırları Aşan Seyyah Evliya Çelebi Ve Shakespeare Aydın Adü'de Yaşatıldı

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)'nin Kuruluşunun 20. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Evliya Çelebi Yolu...

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ)'nin Kuruluşunun 20. yılı etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Evliya Çelebi Yolu Projesi : Edebi ve Tarihsel Bakış Açıları' konulu panel üniversitenin Kongre Merkezinde gerçekleştirildi.

Panele Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım, ADÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Yrd. Doç. Dr. Dilşen İnce Erdoğan'ın oturum başkanlığını yaptığı panelde, açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu; tarihçilere özendiğini belirterek, ilginç konular dinleyeceklerini, anlatılanlardan faydalanılması gerektiğini ve panel öncesi duyduğu heyecanı dile getirdi.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Gerald MacLean 'Evliya Celebi ve William Shakespeare' konulu sunumunda; Evliya Çelebi ve Shakespeare'ın dünyanın sayılı yazarlar içinde yer aldıklarını, bunu kendi edebi geleneklerine, jeneriklerine ve de yaratıcı güçlerine bağlamanın doğru olacağını ifade ederken, her iki yazarın da içinde bulunduğu toplumu zekice analiz etme yetisine sahip olmanın yanı sıra, yaşadıkları çağda kendilerine özgü, zekâ ve zarafet ile zenginleştirilmiş bir dil geliştirmeyi başardıklarını, yaşadıkları toplumu farklı perspektiflerden değerlendirmeyi tercih ettiklerini belirterek, Evliya Çelebi'nin dünya algısının farklılığın ve çeşitliliğinin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Donna Landry 'Evliya Çelebi ve Osmanlı Aydınlanması' konulu sunumunda; Evliya Çelebi ve beraberindekilerin yaptığı, modern zamanlarda gerçekleştirilen bu yolculuğun amacının zamanda bir pencere açmak olduğunu, bu pencereden Osmanlı dönemindeki hoşgörüye ve insancıllığa uzanmak olduğunu ifade etti. Landry, dönemin seyyahlarının Osmanlı coğrafyalarına uğradıklarında Osmanlı'nın azınlık ve diğer tüm bireylere karşı gösterdiği hoşgörü ve insancıllığın aynı zamanda tarih, bitki ve hayvanlar üzerine de olduğunu gördüklerinde çok şaşırdıklarını ifade etti.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Donna Landry, Evliya Çelebi'nin yazdığı kitaplarında; 1671 yılında Aydın'a uğradığını, Aydın'dan güzel şehir olarak bahsettiğini, misafirperverliğin ve hayırseverliğin çok estetik olduğunu bundan dolayı duyduğu minnettarlığı belirttiğini anlattı. Landry, Evliya Çelebi Yolu Projesi'nin Türkiye de UNESCO tarafından onaylandığını , Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kabul edilen en uzun yürüyüş ve atlı rota olduğunu ifade ederken, Evliya Çelebi'nin sınırları kaldırması ve Osmanlı'nın kosmopolitliğinden öğreneceğimiz çok şey olduğunu dile getirdi.

Sunumların ardından Vali Yardımcısı Muhsin Çatmadım ve Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu konuklarımıza hediye plaketlerini takdim ettiler.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: