Sinop Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi'ndeki Restorasyon Çalışmaları

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, 1902 yılında yapılan Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi hizmet binasının restorasyon

Sinop İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, 1902 yılında yapılan Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi hizmet binasının restorasyon çalışmalarının devam ettiğini söyledi.

Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi'nin Türkiye'nin ilk kütüphanelerinden biri olarak 9 Ekim 1924 tarihinde hizmetine başladığını, yıllar içinde binanın basit onarım kapsamında bakım ve onarımlarının yapıldığını belirtti.

Binada en son 1989 yılında esaslı bakım ve onarım yapıldığına işaret eden Tosun, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Şehrimizin sembol binalarından olan kütüphane binasında meydana gelen restorasyon ihtiyacı için gerekli projeler hazırlanarak, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Kurulundan alınan onay, Vakıflar Genel Müdürlüğünden alınan izinle, Trabzon Rölöve ve Anıtlar Müdürlüğü'nün keşif ve kontrolörlüğünde gerçekleştirilmektedir. Ödeneği Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğünce sağlamıştır. Sinop ilimize yakışır, Türkiye'nin prestij kütüphanelerinden birisini oluşturmak için 474 bin lira ödenekle yapılan restorasyon ve çevre düzenlemesi çalışmaları devam etmektedir."

Binanın ahşap pencereleri, yer döşemelerinin aslına uygun olarak yenilendiğini ve tavan ahşap döşemelerindeki boya ve verniklerin temizlenerek ahşabın doğal dokusunun ortaya çıkartıldığını anlatan Tosun, "Bina dış cephesinde yer alan taşlar sıcak su ile temizlenmekte gerekli olan bakım ve onarımları yapılmakta ve bina iç ve dış cephesi yeniden boyanmaktadır. Ocak ayı içinde bitirilecek olan restorasyon ve çevre düzenleme çalışmaları sonrasında kütüphanenin iç mobilya ve demirbaşları da binanın tarihi dokusuna uygun olarak yeniden tefriş edilecektir" dedi.

Reklam
Reklam

Restorasyon çalışmaları esnasında halkın mümkün olduğunca kütüphane hizmetlerinden de yararlanması için planlama yapıldığını belirten Tosun, şunları kaydetti:

"Bu amaçla ödünç kitap verme servisi ve kütüphanenin teknik işlemleri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü hizmet binamızın alt katında hizmetlerini sürdürmektedir. 2012 yılında 5097 adet Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, 158 adet çeşitli kişi ve kurumlardan bağış 2 bin 994 adet Kütüphane Müdürlüğünce yerel ihtiyaçlar ve talepler dikkate alınarak satın alma olmak üzere toplam 8 bin 249 adet yeni kitap kütüphaneye kazandırılmıştır. Ocak ayı sonu itibariyle restorasyon çalışmaları bittiği andan itibaren kütüphanenin iç tefrişi için gerekli çalışmalar başlatılacak. Dr. Rıza Nur İl Halk Kütüphanesi mayıs ayı sonunda yeni tefriş ve dizaynı ile ülkemizin prestij kütüphanesi olarak 1924 yılından beri kesintisiz olarak sürdürmüş olduğu hizmetine tekrar başlayacaktır.

Muhabir: Halit Gümüş

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: