Sinop Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden "bebeklerde Ishal" Uyarısı

SİNOP (AA) - Sinop Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Tahsin Gökhan Telatar, bebeklerde ishalin, alınacak koruyucu önlemlerle ölümcül olmaktan çıkarılabileceğini bildirdi.

Sinop Halk Sağlığı Müdürü Uzman Doktor Tahsin Gökhan Telatar, bebeklerde ishalin, alınacak koruyucu önlemlerle ölümcül olmaktan çıkarılabileceğini bildirdi. Telatar, yaptığı yazılı açıklamada, ishalin özellikle bebek ve çocuklarda vücuttan önemli ölçüde su, tuz ve mineral kaybına yol açtığına işaret ederek, ishalin başlıca nedeninin bakteri, virüs ve parazitler tarafından oluşturulan enfeksiyonlar olduğunu belirtti. Ayrıca beslenme hataları, doğuştan metabolizma hastalıkları, antibiyotik kullanımının da ishale neden olduğuna değinen Telatar, şunları kaydetti: "Yenidoğan ve süt çocuklarında, ishal daha kolay oluşur ve daha ağır bir seyir izler. Bebek ve çocuklarda günde 3 kereden fazla sayıda sulu dışkılama ishal olarak kabul edilmektedir. Bebeklerde ishal riskine karşı anne sütü en önemli korunma faktörüdür. Annelerin bebeklerini doğar doğmaz emzirmeye başlamasının, bebeklere ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesinin ve altıncı aydan sonra uygun ek besinlerle beraber emzirmenin 2 yaşına kadar sürdürülmesinin bebeklerde ishale bağlı ölümleri en aza indirdiği bilinmektedir" dedi. Bebek ve çocukların bakım ve beslenmesinde kişisel ve ev hijyeninin çok önemli olduğunun vurgulayan Telatar, bebeklerde ishali önlemek için altıncı aydan sonra anne sütüne ek olarak ek gıda alan bebekler için kullanılan malzemelerin temiz tutulması, el temizliğine özen gösterilmesi ve bebeklerin besinleri hazırlanırken kaynatılıp soğutulmuş içme suyu kullanılmasını istedi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: