Sinsi hastalık SSPE

Antalya - Kızamık hastalığı geçiren bazı çocuklarda genellikle 5 ile 14 yıl sonra görülen ve ölümcül olan "Subakut Sklerozan Panensefalit" (SSPE) hastalığına Türkiye'de 1995-2005 yılları arasında 1131 kişinin yakalandığı bildirildi.

Kızamık enfeksiyonundan aylar ve yıllar sonra ortaya çıkan ve bazılarında ölüme kadar götüren SSPE'ye yakalanan çocuklarda önce davranış bozukluğu, mental gerileme, görme bozukluğu görülüyor.

Kızamık hastalığı geçirildikten sonra beyne yerleşebilen virüsün neden olduğu bir merkezi sinir sistemi hastalığı olan SSPE, kızamığa karşı aşılanmamış, aşılandığı halde yeterli bağışıklık düzeyine ulaşmamış veya aşılanmadan önce kızamık geçirmiş çocuklarda ortaya çıkıyor. Kesin tedavisi bulunmayan hastalık, ancak virüsün yayılmasını geciktiren ilaçlarla kontrol altına alınabiliyor.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı SSPE Bilimsel İnceleme Komisyonu Raporu'na göre, 1995-2005 yılları arasında Türkiye'de bildirimi yapılmış 1131 SSPE'li hasta bulunuyor. SSPE'nin ülke genelinde görülme sıklığı milyonda 2,5 olarak belirlenirken, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, aşılanma oranı yüksek olan ülkelerde tüm nüfusta SSPE görülme sıklığı milyonda 1'e düşüyor.

Türkiye'de hiç kızamık aşısı uygulanmaması halinde her yıl doğan yaklaşık 1 milyon 350 bin bebeğin 339'unda SSPE komplikasyonunun gelişmesinin bekleneceği belirtiliyor. SSPE hastası çocukları bulunanlar ve çocuklarını bu hastalık nedeniyle kaybedenlerin kurduğu SSPE Hastaları Yardımlaşma, Dayanışma
ve Yaşatma Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Neşe, yaptığı açıklamada, derneklerine 61 ilden 546 hastanın kayıtlı olduğunu söyledi.

"Hastalık nedeniyle son yedi ayda sadece derneğimize kayıtlı 61 çocuk öldü" diyen Neşe, buna rağmen SSPE'nin bilimsel olarak yeterince araştırılmadığını ileri sürdü.