Sinüzite dikkat

Uzmanlar, soğukların gelmesiyle birlikte çeşitli hastalıkların kendini göstermeye başlayacağını belirterek, sinüzit konusunda vatandaşları uyardı. Tokat İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Osman Dursun, havaların soğumasıyla birlikte ortaya çıkan soğuk algınlıklarının ciddi rahatsızlıklara sebebiyet vereceğini belirtti.

Özellikle küçük yaştaki çocukların kış şartlarından olumsuz etkileneceğini kaydeden Dr. Dursun, bu hastalıkların önlemlerinin zamanında alınmaması halinde çocukların ileriki yaşlarda çok daha ciddi sorunlarla karşı karşıya kalabileceklerini söyledi.

Dr. Dursun'a göre, soğuk hava şartlarından etkilenerek yakalanılan hastalıkların başında sinüzit geliyor. Dr. Dursun, "Sinüsler, burun etrafındaki kemikler, üst çene kemikleri ve alın kemiği içinde bulunan hava dolu boşluklarıdır. Bu boşluklar iltihaplandığında ortaya çıkan enfeksiyona sinüzit adı verilir. İltihaplanmaların ortaya çıkmasının sebebi ise bakteri veya virüs cinsi mikroplardır. Bazen de her iki tür birlikte bulunabilir. Sinüzit hastalığı, nasıl ortaya çıkarsa çıksın tehlikeli bir hastalık olup ve önleminin mutlaka alınması gereklidir" dedi.

Reklam
Reklam

Sinüzit konusunda dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Dr. Dursun, şunları söyledi:

"Sinüzit, belirtilerinin süresi bir aydan kısa ise akut, 1-4 ay arasında ise subakut, 4 aydan uzun ise genellikle kronik hale geliyor. Akut sinüzit, farklı yaş gruplarında farklı belirtiler verebilir. Erişkinlerde ve büyük çocuklarda burun tıkanıklığı, sarı-yeşil veya kanlı burun akıntısı, gözlerin etrafında ağrı, diş ağrısı ile karışabilen yanak ağrısı, kafada basınç hissi, öne eğilmekle artan yüz veya baş ağrıları ve kötü ağız kokusu gibi belirtiler kendini gösterir. Bazen de kuru öksürük, hafif ateş veya mide rahatsızlığı gibi şikayetler de görülebiliyor. Küçük çocuklarda da yukarıdaki şikayetler bulunabilir, ancak genellikle bu şikayetlerini iyi ifade edemezler. Hastalık, yüksek ateş ve iltihaplı burun akıntısı sebebiyle her zamankinden biraz daha şiddetli ve on günden daha fazla uzamış bir 'soğuk algınlığı' zannedilebilir. Subakut sinüzit veya kronik sinüzit bulunan çocuklarda belirtilerin süresi bir aydan uzun, anormal renkte burun akıntısı ise burun tıkanıklığı, özellikle geceleri artan öksürük, horlama ve uyku bozukluğu şeklinde kendisini hissettirir."

Reklam
Reklam

HASTALIĞIN ÖNLENMESİ "Günlük hayattaki koşullarda küçük değişikler yaparak çocuklardaki sinüzit riski azaltılabilir" diyen Dr. Dursun, "Örneğin kış aylarında, özellikle kaloriferli evlerde iyice kuruyan havayı, solunum yolları için ideal olan yüzde 35-50 nem oranına ulaşacak şekilde bir nemlendirme cihazı ile nemlendirmek yararlı. Yaz aylarında yüzme havuzuna giren çocukların başlarını suyun dışında tutmaları ve derine dalmamaları tavsiye edilir. Şayet sigara içiliyorsa mutlaka bırakılması gerekli. Alerjik bünyeli çocuklarda, alerji önlemlerine ve tedavisine her zaman özen gösterilmesi gerekir. Çocukların çoğunda akut sinüzit, ya kendiliğinden ya da antibiyotik tedavisi ile genellikle 2-3 hafta içinde iyileşir. Kronik sinüzit bile antibiyotik tedavisi ile düzeltilebilir" dedi.

"DOKTOR KONTROLÜ ŞART" İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Dursun, çocukların soğuk algınlığı 10 günden uzun sürerse veya alerjisi olduğu bilinen çocuklarda belirtiler her zamanki ilaçlarla kontrol altına alınamadığı hallerde doktora başvurulması gerektiğini ifade ederek, "Sinüzite ait şu belirtilerden biri veya birkaçı varsa doktorunuza başvurunuz. Yanaklarda veya gözlerin çevresinde ağrı veya uyuşma hissi sarı, yeşil renkli, kötü kokulu veya kanlı burun akıntısı, öne eğilmekle artan baş veya yüzde ağrı varsa mutlaka doktorunuza müracaat edin" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Diğer hastalıklar gibi sinüzitin de tedavisi olan bir hastalık olduğunu söyleyen Dr. Dursun, "Ancak zamanında alınmayan önlem veya geciktirilen tedavi çocuklarda ileriki yıllarda ciddi rahatsızlıklar doğuruyor. Nefes alıp verme problemleri, sık rahatsızlanmalar ve zayıf bünye bunlardan bazılarıdır. Hastalığın üzerine zamanında, kararlı ve profesyonelce gidildiği takdirde, gelecek yıllarda çıkması muhtemel birçok problem kendiliğinden basitçe önlenebilir" dedi.

Anahtar Kelimeler: