SIPRI'den nükleer başlık açıklaması

KOPENHAG (AA) - Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü (SIPRI), dünyada geçen yıl nükleer savaş başlığı sayısının düştüğünü, öte yandan Çin, Hindistan, Kuzey Kore ve Pakistan'ın nükleer cephaneliklerini genişletmeyi sürdürdüğünü bildirdi.

SIPRI'nin almanağında, Ocak 2017 itibarıyla ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Çin, Hindistan, Pakistan, İsrail ve Kuzey Kore'nin nükleer silah sayısının toplam 14 bin 935'e düştüğü, bu sayının bir önceki yıl 15 bin 395 olduğu belirtildi.

Almanakta, nükleer silah sayısındaki düşüşe rağmen Çin, Hindistan, Kuzey Kore ve Pakistan'ın nükleer cephaneliklerini genişletmeyi sürdürdüğü, Kuzey Kore'nin nükleer programındaki gelişmelerin, "ciddi zincirleme etki potansiyeli ile uluslararası siyasi istikrarsızlığa katkıda bulunduğu" ifade edildi.

Reklam
Reklam

Pyongyang yönetiminin "depoda tutulan operasyonel ve sökülmeyi bekleyen eski savaş başlıkları" dahil olmak üzere 10 ila 20 kadar "diğer savaş başlıklarına" sahip olduğu belirtilen almanakta, Kuzey Kore ile ilgili rakamların belirsizliğini koruduğu da vurgulandı.

Almanakta değerlendirmesine yer verilen Enstitünün Nükleer Silahlar Projesi'nin Başkanı Shannon Kile, "Nükleer silahsızlanma alanında son dönemde atılan adımlar ümit verici." ifadesini kullanarak Temmuz 2017'de BM'de 122 ülke tarafından kabul edilen Nükleer Silahların Yasaklanması Antlaşması'nın "nükleer silahsızlanma yolunda önemli bir dönüm noktası olma potansiyeli taşıdığını" vurguladı.

Enstitünün almanağında, geçen yıl küresel güvenlik meselelerinde de olumlu gelişmelerin yaşandığına işaret edilerek bunlar, Paris İklim Anlaşması'nın yürürlüğe girmesi, İran ile nükleer anlaşmanın uygulanması ve BM Genel Kurulunda 2017'de nükleer silahların ortadan kaldırılması amacıyla müzakerelerin başlaması yönünde alınan karar olarak sıralandı.

Reklam
Reklam

Almanakta ayrıca küresel güvenliğin önündeki en büyük zorluğun yerlerinden edilmiş kişiler olmayı sürdürdüğüne, Afrika ve Ortadoğu'nun "dünyada yerlerinden olan kişilerin en az üçte ikisine ev sahipliği yaptığına" ve geçen yıl bu kişilerin sayısının "önemli ölçüde artarak" 60 milyonun üzerine çıktığına dikkati çekildi.