Şirin, Manipülasyon İddialarını Değerlendirdi

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, fındık fiyatlarının düşük seyretmesi ve manipülasyon iddialarını değerlendirdi.Devletin fındığı...

Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin, fındık fiyatlarının düşük seyretmesi ve manipülasyon iddialarını değerlendirdi.

Devletin fındığı serbest piyasaya terk etmesi ile üreticinin sahipsiz bırakıldığını belirten Şirin, “Fındıkta manipülasyon veya oyun oynandığı iddialarına girmeden önce bu işin evveliyatına bakmak gerek. Fındığı serbest piyasaya bırakıldığında yeterli argümanlar oluşmadığı için bu iş tek taraflı. Yani devlet 8-10 tane ihracatçıya fındığı bırakmış oluyor. Fındık ihraç eden 20-25 ihracatçı var ama bunlardan 5-6 tanesi yüzde 80’ini ihraç ediyor, diğerleri de geri kalanını ihraç ediyor. Onun için milyonlarca üretici yeterli argümanlar oluşmadan 8-10 tane üreticinin eline bırakılırsa, o insanların insafına bırakılmış olur. O insanlarda istediği gibi oyun oynayarak fındık fiyatlarını istediği gibi aşağı yukarı çekme gücüne sahip olur. Bunu söylerken kimseyi suçlamak istemiyorum ama bunların yapıldığını biz biliyoruz” dedi.

Reklam
Reklam

LİSANSLI DEPOCULUĞUN FAYDASI SENEYE OLUR

Lisanslı depoculuğun faydasının gelecek seneye olacağını belirten Şirin, “Önümüzdeki günlerde lisanslı depoculuk açılacak. Bu yıl için olay bitmiş durumda. 2009 yılından beri uygulanmadı, işlemlere başlanmadı. Üreticinin elinden 2012 fındığı çıktıktan sonra yürürlüğe konulacak. O yüzden bu sene için çok faydası yok ama seneye mutlaka faydası olacaktır. Ha tek başına çözüm müdür? Asla ve asla çözüm değildir” diye konuştu.

ÜRETİCİ DESTEKLERİ BEKLİYOR

“Devlet desteği olmazsa olmaz, ürün çok oldu yıllarda mutlaka devlet alım desteği yapmalı” diyen Ünye Ziraat Odası Başkanı İsmail Şirin şöyle devam etti: “Bu sene aslında fındık çok değil ama çok deniliyor. Aslında bu bana göre bir manipülasyon. Normalde 550 bin ton fındık rekoltesi var ama insanlar hiç sıkılmadan 700 bin ton 800 bin ton diyebiliyor. Böyle bir ortam oluşturulmuş durumda. Üreticinin yüzde 70’i fındığını tüccara emanet bırakmış durumda. Geriye kalan yüzde 30’luk fındığı bu sene lisanslı depoya koymak fayda sağlamaz ama önümüzdeki sene fayda sağlar. Yani fındık serbest piyasaya bırakılıyorsa devlet para desteklemesi yapmalı ve fındığın fazla olduğu sene devlet fındık alımı yapmalı. Burada üretici alan bazlı destekleri dört gözle ve her zamankinden daha çok bekliyor.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz