Türkiye’de filo yönetimini kapsayan CVO Filo Barometre 2011 Araştırma Raporu’nda yer alan bugular açıklandı. Toplam 15 ülkeden 4 bin 500 firmanın görüşlerinin bulunduğu rapor, filo araç kiralama sektörünün de durumunu ortaya koyuyor. Buna göre sektör pek çok ülkeyi geride bırakarak 1,8 milyon adetlik bir filo büyüklüğüne ulaştı. Böylece toplam 9,9 milyon adet araç bulunan piyasada şirket filolarının payı yüzde 18,4’ü buldu.
Şirketlerin filo araç kiralama ve yönetimine verdiği önemin artmasına bağlı olarak Türkiye’de söz konusu sektörün Avrupa’nın üzerinde bir büyüme kaydedeceği tahmin ediliyor. Araştırmaya katılan Avrupa’daki filo yöneticilerinin yüzde 15’i, Türk yöneticilerin ise yüzde 56’sı sektörün önümüzdeki 3 senede daha da büyüyeceğini öngörüyor.
Basın toplantısı ile kamuoyuna duyurulan rapora göre 2014’te Türkiye’de toplam araç sayısının 11,9 milyon adet olacağı, bunun içindeki filo araçlarının sayısının ise 2 milyon adete dayanacağı umuluyor. 2015’te ise toplam araç sayısının 12,4 milyon adete, filodaki araç sayısının ise 2,3 milyon adete yaklaşacağına ihtimal veriliyor.
2010’da ortaya koyulan araştırmada filo seçiminde en çevreci ülke olarak yer alan Türkiye’de bu sene de teknik donanım, maliyet ve tür azlığı gibi sınırlara rağmen filolara yeşil araç dahil etme eğiliminin diğer ülkelere oranla daha fazla olduğu görülüyor. Ülkede büyük ölçekli firmaların filo tercihinde otomobilin çevreci ve yakıt tasarrufu özellikleri önemli rol oynuyor. Bununla birlikte Türkiye’de yakıt tasarrufu kadar güvenli sürüş eğitiminin de önemli olduğuna kanaat getiren firmaların oranı Avrupa’ya göre oldukça fazla. Araştırmaya katılan filo yöneticilerinin yüzde 76’sı; çalışanlara sunulan sürüş eğitiminin kaza riskini minimize ettiğini belirtiyor. Yine Türkiye’de şirketlerin yüzde 52’si çalışanlarına hali hazırda güvenli sürüş eğitimi veriyor ya da vermeyi planlıyor.
Geçen sene ilki açıklanan raporun sonuçlarından da yola koyulan TEB Arval, Çevreci, Güvenli ve Ekonomik Sürüş eğitimlerine başladı. TEB Arval, Türkiye'nin ilk Sürüş Teknikleri Eğitim Kompleksi Autodrom ile yaptığı anlaşma çerçevesinde verdiği Ekonomik Sürüş Eğitimleri ile yaklaşık yüzde 15’e varan yakıt tasarrufunu mümkün kılıyor. Böylece her bir aracın senede ortalama 50 bin kilometre yol aldığı ve 3 bin 500 litre yakıt tükettiği esas alındığında 100 araçlık bir filoya sahip bir şirketin eğitimler sonrası sadece yakıttan tasarruf miktarının 224 bin TL’ye gelmesi mümkün.
CVO Filo Barometre Araştırma Raporu’nda yer verilen Türkiye İstatistik Kurumu rakamları uyarınca Türkiye’de kaza sayısı senede ortalama yüzde 13,5 oranında artış kaydediyor. Bu kazaların yüzde 93’ü ise sürücü hatalarından kaynaklanıyor. TEB Arval söz konusu eğitimler ile kaza oranlarını indirerek, maddi-manevi kayıpların minimuma çekmeyi, hasarsızlık raporu ile de kasko prim maliyetlerinin aşağı çekilmesine katkı sunmayı hedefliyor.
Pek çok ülkede 2002’den bu yana her sene yapılan CVO Barometre, uluslararası ve bağımsız uzmanlardan oluşan CVO Corporate Vehicle Observatory tarafından hazırlanıyor. Bu sene, Türkiye’de ikincisi açıklanan CVO Barometre, şirketlerin filo araç piyasası ve filo yönetim uygulamaları ile ilgili temel konulara ve eğilimlere odaklanıyor. Türkiye’deki bölümü CSA ve Yöntem Araştırma Şirketleri’nin katkılarıyla yayımlanan rapor, 300 filo yöneticisi ve karar vericinin görüşleri ile hazırlanıyor. CVO Barometre araştırması 2011 içerisinde Türkiye’nin yanı sıra Belçika, Brezilya, Çek Cumhuriyeti, Fransa, Almanya, Yunanistan, Hindistan, İtalya, Polonya, Portekiz, İspanya, İsviçre ve İngiltere olmak üzere 15 ülkede yayımlanacak.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz