Şirketler içlerindeki casusların kıskacında

Küresel ekonomide, liderlik yarışında kıyasıya mücadele devam ederken, ABD'nin bilgi birikimi ve teknolojisini ucuza almak isteyen yabancılar, bu şirketlerin sırlarını çalışanlarından temin ediyor.

ABD'li federal yetkililere göre Huang Kexue yeni bir casus tipinin son örneklerinden biri.

Yaklaşık beş yıldır Indina eyaletindeki Dow Chemical adlı araştırma laboratuarında bilim adamı olarak çalışan Huang, böcek ilacı geliştirme üzerine çalışıyordu.

Ancak yetkililerin ifadelerine göre, Huang 2008'de şirketinden kovulmadan önce çalıştığı şirketin bilgilerini Çinli araştırmacılarla paylaştı. Ardından da Çin'de devlet kontrolündeki bir kurumdan, aynı işi yapan rakip bir şirket kurması için binlerce dolar aldı.

Reklam
Reklam

Çin'de doğan ve resmi olarak ABD vatandaşı olan Huang, şimdi Çin lehine ekonomi alanında casusluk yapmakla suçlanıyor.

Hukuk uzmanları, Huang'ın karşı karşıya olduğu suçlamanın, küresel ekonomik mücadelede öne çıkma yarışında yeni bir cephe açtığına işaret ediyor.

Mahkeme kayıtları, Çin ve diğer ekonomiler Batı'nın teknolojisini alma çabalarını artırdıkça, ABD şirketleri, askeri ve yüksek teknoloji dışındaki sırlarının kendi çalışanları tarafından dışarıya sızdırılması riskiyle karşı karşıya kaldığını gösteriyor.

Federal savcılar, iş sırlarının satılmasıyla yapılan yeni ticaretin, geleneksel casusluğa kıyasla çok daha fırsatçı bir yapıda olduğu ve dünya genelinde el altından satıldığını belirtiyor.

Aynı savcılar bu tip işlerin devletlerle bağlantılarını ispat etmenin zor olduğunu söylerken, istihbarat yetkilileri ise Çin, Rusya ve İran'ın son teknolojilere ulaşmak için en çok çaba gösteren ülkeler olduğunu belirtiyor.

ABD Adalet Bakanlığı'ndan Lanny A. Breuer, "Yeni küresel ekonomide, yaptığımız işler giderek artan şekilde hırsızlığın hedefi haline geliyor... Yenilikçilik açısından liderliği korumak için ticari sırlarımızı korumamız gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Suçlu olmadığını söyleyen 45 yaşındaki Huang, şimdiye kadar sadece yedi vakada başvurulan ekonomik casusluk kanununu çiğnemekle suçlanıyor. ABD Kongresi tarafından 1996 yılında kabul edilen bu kanun, soğuk savaştan sonra endüstriyel casusluk alanında ortaya çıkabilecek suçlar için uygulamaya konmuştu. Bu kanuna göre yazılım kodları ya da laboratuardaki buluşları içeren ticari sırlar, yabancı bir devlete yardım amacıyla çalındığında casusluk suçlaması ile karşı karşıya kalınıyor.

Çin ise kendi istihbarat birimlerinin, ABD'nin endüstri sırlarının peşinde olduğu iddiasını reddediyor.