Sirklerden "eğlence vergisi alınmasın" isteği

Bergama (AA)- Türkiye Sirk ve Gösteri Sanatları Derneği Başkanı ve Avrasya Sirki'nin kurucusu Servet Yalçın, tiyatro, opera, bale ve diğer sanatlarda olduğu
gibi sirklerde de "eğlence vergisi" uygulamasına son verilmesini istedi.

Yalçın, yaptığı açıklamada, sirk sanatları ve özellikle de geleneksel gösteri sanatlarının bir kültür politikası olarak halka tanıtılması gerektiğini belirterek, şehirlerde imar planı hazırlanırken, sirk ve benzeri gösteriler için boş alan bırakılması koşulunun getirilmesini talep etti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de yerel yönetimlerin, Avrupa ülkelerinde olduğu gibi yer, elektrik, su, konaklama, tanıtım gibi altyapı desteği sunarak, sirk ve benzeri gösterilerin halka ulaşmasında etkin rol oynayabileceğini belirten Yalçın, şunları söyledi: "Tiyatro, opera, bale ve diğer sanatlarda olduğu gibi eğlence vergisi uygulamasına sirklerde de son verilmeli. Sanat, ekmek gibi, su gibi tüketilmesi gereken bir ihtiyaç olduğundan ekmeğe ne kadar vergi uygulanıyorsa, tüm sanatsal etkinliklere uygulanan KDV yüzde 18'den yüzde 1'e indirilsin. Halk çok cüzi bir bütçe ayırarak sanatı tüketebilmeli. Sanat lüks olmaktan çıkarılmalı. Devlet, sanat alanında üretilen sosyal projeleri finanse etmeli. Sanatçısını AB fonlarına muhtaç etmemeli."