Şırnak Barosundan 'kadının Barış Dili' Paneli

Şırnak Barosu tarafından Cizre ilçesinde 'Kadının Barış Dili' isimli bir panel düzenlendi.8 Mart Dünya Kadınlar...

Şırnak Barosu tarafından Cizre ilçesinde 'Kadının Barış Dili' isimli bir panel düzenlendi.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü münasebeti ile düzenlenen panele yoğun ilgi gösterildi. Şırnak Barosu Sosyal Tesisleri'nde düzenlenen panelin modaretörlüğünü Şırnak Barosu avukatlarından Rüya Elçi yaptı. Panele Marmara Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Büşra Ersanlı, Kürt Ses Sanatçısı Rojin ile birlikte Şırnak Barosu avukatlarından İlknur Yokuş Tanış ve Nazan Birlik konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, panele katılanlara teşekkür etti. Elçi, "Kadın merkezi üyelerimizin panel için seçtikleri konu çok isabetli olmuş. Hem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeni ile hem de yaşadığımız süreç açısından isabetli bir başlık olmuş. Kadınlarımızı yılın bir gününde hatırlayıp onurlandırmak bana çok doğru gelmese de en azından kadınlarımızın sorunlarına dikkat çekmek açısından bugünü benimsiyoruz. Türkiye’de kadın hakları açısından atılması gerekli pek çok adımın olduğu hepimizin mağlumudur. Ancak yaşadığımız her sorunda olduğu gibi asıl olan kanunlarda yapılacak değişiklikler değil, zihniyet değişikliği sağlamaktır. Son yıllarda kadın hakları konusunda yapılan lahey yasal düzenlemelerin kadınların öldürülme oranlarında, kadına yönelik şiddet istatistiklerinde ciddi azalma sağladığını söylemek ne yazık ki mümkün değildir. Buda göstermektedir ki ülkede demokrasi biçimi dönüşmedikçe, iyleşme sağlanması mümkün değildir" dedi.

Reklam
Reklam

Konuşmanın ardından paneli açan modaretör Rüya Elçi ise, bu paneli düzenlemelerindeki amacın hem 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde kadınların yaşamlarına, sorunlarına bir bakış açısı getirmek hem de Kürt coğrafyasında kadın sorunu ikici sıraya itildiği için Kürt sorununa, yaşanılan sürece kadınlardan bir bakış açısı yakalayıp oradan bir ortaklaşma sağlayabilmek olduğunu söyledi. Elçi, "Kürt sorunu çözülmediği sürece ne Kürt kadınının ne de Türk kadınının kadın olmaktan kaynaklı sorunlarını çözebileceklerine inanmıyorum. Bizim birinci amacımız Kürtlerin hak ettikleri şekilde kendi öz yönetim haklarını elde ederek yaşamlarını sürdürebildikleri zaman kumayı, berdeli, başlık parasını, şiddeti ya da kadın ölümlerini o tarihten sonra daha rahat ve daha özgürce konuşmaya başlayacağız" diye konuştu.

Daha sonra 'Kadının Barış Dili' konulu panele geçildi. Panelistler etkinliğe katılanlara kadın ve barış konuları hakkında bilgi verdi. Yaklaşık 3 saat süren panelin ardından kadınlara karanfil dağıtıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: