Şırnak Şehir Parkı Ezidi kampı oldu

IŞİD'in Şengal'e saldırmasıyla Suriye, Zaho ve Duhok'a kaçan binlerce Ezidi'nin Roboski üzerinden Türkiye'ye göçü devam ediyor.

IŞİD'in Şengal'e saldırmasıyla Suriye, Zaho ve Duhok'a kaçan binlerce Ezidi'nin Roboski üzerinden Türkiye'ye göçü devam ediyor.

Yaklaşık 9 saat yürüyerek sınırı geçen Ezidiler, 'umuda yolculuk'larını Radikal'e anlattı: "Refakatçilerimiz bize sık sık su ve yemek veriyordu. Ama yolculuk o kadar zordu ki ölenler oldu."


IŞİD'in Şengal'i ele geçirmesiyle katliamdan kaçan binlerce Ezidi, Şengal Dağı ve Suriye'ye sığınmış, daha sonra da Erbil, Duhok ve Zaho'ya göç etmek zorunda kalmıştı. Pasaportları olmadığı için Habur sınır kapısından Türkiye 'ye giriş yapamayan Ezidilerin Roboski üzerinden Türkiye'ye göçleri devam ediyor.

Reklam
Reklam

2011 yılında hava bombardımanı ile öldürülen 34 kişinin Irak'a gidiş gelişlerde kullandığı güzergah, IŞİD katliamından kaçan binlerce Ezidi'ye umut yolu oldu. Zorlu yolculuk sonrasında Türkiye'ye ulaşan yaklaşık 10 bin Ezidi Şırnak, Mardin ve Batman'daki kamplara yerleştirildi.


Sınırı geçerken yaşlıların hayatını kaybettiğini söyleyen İbrahim Sınınni sözlerine şu şekilde devam etti: "IŞİD Şengal'e girdiğinde önce Şengal Dağı'na çekildik. Ancak orada su ve yiyecek olmadığı için YGP'lilerin refakatinde Suriye'ye geçtik. IŞİD geri çekilince Suriye'den Irak'a geri geldik. İlk olarak Duhok'un bir köyüne gittik. Ancak o köyün halkı da IŞİD tehlikesinden dolayı köylerini boşalmıştı. Pek güvenli olmadığı için orada sadece bir gece kalıp Zaho'ya geçtik. Ancak pasaportumuz olmadığı için Habur sınır kapısından Türkiye'ye giriş yapamadık.


Bizim gibi binlerce kişi Zaho'da bekliyordu. Altı gün Zaho'da kaldıktan sonra gruplara ayrıldık. Kargaşa çıkmaması için her gün Türkiye'ye bir grubun giriş yapması kararlaştırıldı. Yaklaşık 5 bin kişilik bir grup halinde, iki gün önce Türkiye sınırından Roboski'ye doğru hareket ettik. Yaşlılar katırların sırtında yolculuk yaparken gençler de yürüyerek sınırı geçmeye çalışıyordu. Yolda zaman zaman mola verdik. Refakatçilerimiz bize sık sık su ve yemek veriyordu.

Reklam
Reklam

Ancak yolculuğumuz çok zor geçti. Yolculuk sırasında birkaç arkadaşımız hayatını kaybetti. Sınırı geçer geçmez birkaç çocuk hastalıktan hayatını kaybetti. Sınırı geçtiğimizde vardığımız ilk köyde bir gün dinlendik. Köy halkı bize çok samimi davrandı. Yemeklerini bizimle paylaştılar, çocuklarımıza elbise dağıttılar. Daha sonra da arabalarla Şırnak'a geldik. Şu anda bir amcam, eşi ve üç çocuğu IŞİD'in elinde esir durumda. Akıbetlerinin ne olduğunu bilmiyorum."


ŞEHİR PARKI KAMP OLDU

Ezidilerin gıda ve barınma sorununu çözmek için oluşturulan koordinasyon merkezinde gönüllü olarak çalışan ve halkın Ezidilere yardım etmek için seferber olduğunu söyleyen Şahin Ölgen adlı üniversite öğrencisi ise çalışmalarını şöyle anlattı:


"Ezidiler sınırı geçtikten sonra onları araçlarla Şırnak merkeze getiriyoruz. Her gün bir kafile sınırı geçerek Şırnak'ın merkezine ulaşıyor. Barınma sorununu çözmek için burada geçici olarak iki tane kamp kurduk. Gelenler bir süre bu kamplarda dinlendikten sonra başka yerlere naklediliyor.

Reklam
Reklam

Barınma sorunu yaşanmaması için onları Mardin, Batman ve Diyarbakır'daki kamplara yolluyoruz. Her şehre yardım edebilecekleri kadar insan gönderiyoruz.


Şırnak'ın hemen her köyünde Ezidiler var. Şırnak halkı Ezidilerin rahat etmesi için elinden gelen her şeyi yapıyor. Gıda problemimizi bölge halkının yaptığı yardımlarla çözüyoruz. Kamplarımızda hastalar için revir de kurduk.''