"Şırnak'ta sözde KCK Kent Meclisi"yle ilgili 68 sanığın yargılanmasına başlandı.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Şırnak sözde "KCK Kent Meclisi" davasının ilk duruşmasına BDP'li Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal'ın da aralarında bulunduğu 44'ü tutuklu 68 sanıktan 45'i sanık katıldı.
Kimlik tespiti ile başlanan duruşmada sorulan tüm sorulara sanıklar Kürtçe yanıt vererek, ana dillerinde savunma yapmak istediklerini söyledi.
Bunun üzerine sanıkların cevapları tutanaklara, "Mahkememizce kimlik bilgilerine ve sosyal hallerine ilişkin sorulan sorulara Kürtçe olduğunu düşündüğümüz dilde cevap verildiği görüldü" diye geçirildi.
Mahkeme Başkanı Menderes Yılmaz, Kürtçe savunma talebi üzerine duruşmaya verdiği kısa aranın ardından, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin 6/e maddesine göre sanığın, duruşmada kullanılan dili anlamadığı veya konuşamadığı takdirde tercüman yardımından yararlanma hakkına sahip olduğunu belirterek, "Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi içtihatlarına göre tercümandan yararlanma hakkı yargılamada kullanılan dili anlamama veya konuşamama nedeniyle yargılama eşitliğini sağlamaya dönük bir koşuldur. Sanıkların bugüne kadar savunmalarını Türkçe yaptıkları ve eğitim ve sosyal durumları itibariyle Türkçe'yi bildikleri anlaşıldığından taleplerinin AİHS'nin 6/e maddesini ve CMK'nın 202/1 maddesindeki düzenlemenin amaçladığı koşulları taşımadığı anlaşılmıştır" dedi.
Mahkeme Heyeti Başkanı Yılmaz, ceza yargılamasının temel ilkesinin yüz yüzelik olduğunu, yargılamanın hızlı yapılabilmesi için Kürtçe savunma yapma talebini oy birliği ile reddetti.
Mahkeme Başkanı Yılmaz, karardan sonra sanıklara kimlik bilgilerini Kürtçe söylemeleri durumunda sadece dosyadaki bilgilerle yetinileceğini söyledi.
Yapılan açıklamanın ardından kimlik bilgileri ve sosyal durumlarına yönelik yeniden sorulan sorulara sanıklar tekrar Kürtçe cevap verdi. Bunun üzerine sanıkların kimlik tespiti dosyadaki mevcut kayıtlarına göre yapıldı.
Sanık avukatlarından Mesut Beştaş, müvekkillerinin BDP'nin politikalarına ilişkin çalışmalar yürüttüğünü, bu çalışmalar sırasında suç unsuru varsa bunun delillendirilmesi gerektiğini kaydetti.
Şırnak Belediyesi Düğün Salonunda ve BDP il binasında yürütülen çalışmaların tamamen siyasi parti çalışmaları olduğunu savunan Beştaş, "Parti çalışmaları suç sayılacaksa buna Anayasa Mahkemesi'nin karar vermesi gerekir. Bu anlamda davaya bakma görevinin mahkemenize ait olmadığını düşünüyoruz. Mahkemenizin görevsizlik kararı vermesi gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Mahkeme Başkanı Yılmaz, duruşmanın öğleden sonraki bölümünde Beştaş'ın talebine ilişkin kararda Anayasa Mahkemesi'nin yargılama alanı ile Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemeleri'nin yargılama alanlarının çok farklı olduğuna vurgu yaptı.
Bu nedenle Anayasa Mahkemesi ile mahkemelerinin birbirine görevsizlik kararı vermesinin mümkün olmadığına dikkati çeken Yılmaz, "Ayrıca sanıklar hakkında terör örgütüne üye olmak, terör örgütü yöneticiliği ve terör örgütü propagandası yapmak suçlarından kamu davası açılmıştır. Söz konusu suçlara bakma görevi CMK 250. madde ile kurulan Ağır Ceza Mahkemelerine aittir. Açılan kamu davasında herhangi bir partinin tüzel kişiliğine ilişkin iddiada bulunulmadığı göz önüne alınarak, görevsizlik kararı verilmesi yönündeki talebin reddine oy birliği ile karar verilmiştir" diye konuştu.
Daha sonra söz alan tutuklu sanıklardan Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, tüm sanıklar adına iddianamenin tamamının okunmasını talep ettiklerini bildirdi.
Bunun üzerine iddia makamı, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamını, hakkında yakalama kararı çıkarılan 14 firari sanık hakkında yakalama kararının devamını ve dosyadaki tutuksuz sanıklar ile gizli tanıkların sonraki celselerde dinlenmesini talep etti.
Talepleri görüşmek üzere duruşmaya ara veren mahkeme, 910 sayfalık iddianame ve 150 sayfalık eklerinin okunmasına karar verdi.
İddianamenin okunması için bir savcı daha görevlendirilmesini isteyen mahkeme heyeti bunun için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazı yazdı. Mahkeme Başkanı, seri duruşma yapacaklarını belirterek yargılamanın hafta boyunca süreceğini de açıkladı. Bu nedenle diğer illerdeki cezaevlerinde tutuklu bulunan sanıkların Diyarbakır'a nakledilmesi için talimat yazılacağını da açıklandı.
Savunma için söz hakkı verilen Uysal, mahkemeye verdiği yazılı savunmasının başında Rum Suresi'nin 22. ayetini okudu.
Duruşmaya tekrar ara veren mahkeme, tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verdi. Duruşmaya yarın devam edilecek.
Duruşmayı BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ile Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan'da izledi.
-İddianame-
Özel Yetkili Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, sözde kent meclisinin, örgüt elebaşılarının talimatları doğrultusunda kurulduğu belirtildi.
Sanıkların da sözde kent meclisinin bu özelliğini bildikleri halde, üye sıfatıyla toplantılarına katıldıklarının tespit edildiği kaydedilen iddianamede, "Dosyada mevcut ortam görüşmeleri, olay tespit tutanakları, fotoğraflar, ele geçirilen dokümanlar, iletişim tespit tutanakları ve tanık beyanları birlikte değerlendirildiğinde, şüphelilerin PKK terör örgütünün sözde sözleşmeleri, örgüt liderinin ve Irak'ın kuzeyine yerleşen yöneticilerinin talimatları doğrultusunda kurulan, yasa dışı terör örgütüne bağlı bir yapılanma olduğu açıklanan, başkanlık divanı, yürütmesi ve disiplin kurulundan oluşan organları bulunan, PKK/KCK terör örgütü yapılanmasının ana unsurlarından ve sözde demokratik özerkliği gerçekleştirmenin bir aracı olarak kabul ettikleri, kentte bulunan tüm kurumların bağlı olduğu, vatandaşların devletin idari ve adli kurumlarıyla irtibatını ortadan kaldırmayı amaç edinen yasa dışı kent meclisinin toplantısına, bu özelliğini bilerek ve üye sıfatıyla katıldıkları belirlenmiştir" deniliyor.
Dosyada yargılanan 44 tutuklu, 10 tutuksuz ve 14 firari olmak üzere 68 sanık hakkında 10 ile 20 yıl arasında değişen oranlarda hapis cezaları isteniyor.
910 sayfalık iddianamede, Şırnak Belediye Başkanı Ramazan Uysal, Balveren Belde Belediye Başkanı Abdurrezak Yıldız, Kumçatı Belde Belediye Başkanı Mehmet Demir ve BDP Şırnak İl Başkanı Agit İke'nin de aralarında bulunduğu 68 sanık, "Terör örgütüne üye olma", "Terör örgütünün faaliyetlerini düzenlemek suretiyle örgütü yönetmek" ve "Terör örgütünün propagandasını yapmak" suçlarını işledikleri belirtiliyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz