Sekvan KÜDEN / ŞIRNAK, Kapalı Spor Salonu'nda ev ve iş yerleri zarar gören vatandaşlar için kurulan stantlarda, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, zarar tespit komisyonu, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından vatandaşlara hizmet veriliyor. Ev ve iş yerlerinde hasar meydana gelen vatandaşlar, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Zarar Tespit Komisyonu'na başvuru yaparken, kira ve gıda yardımı almak isteyen vatandaşlar ise Sosyal ve Dayanışma Vakfı'na başvuruyor. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü standında ise, il müdürlüğü tarafından yapılacak çalışmalar hakkında bilgi veriliyor. Evi terör olaylarında yıkılan vatandaşlara, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünce belirlenen şartlar uyarınca yeni evleri teslim edilene kadar her ay 560 lira kira yardımı yapılacak. Kentte eşyaları zarar gören her vatandaşa da 5 bin liradan az olmamak şartıyla zarar gören eşyasının bedelinin ödeneceği belirtildi.
2 BİN 44 EV YIKILDI
Operasyonun sona ermesinin ardından devam eden sokağa çıkma yasağı süresince 14 bin 727 evde yapılan zarar tespit çalışmalarında ağır hasarlı olduğu tespit edilen 2 bin 44 ev yıkıldı. Şırnak merkezdeki Gazi Caddesi'nde 960 konut yapılacağı ve genelde yapılan toplum konut sayısının 6 bin olacağı belirtildi. Şırnak merkez de sokağa çıkma yasağından sonra Şırnak Valiliği ve Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü personellerince yapılan hasar tespit çalışmalarında evleri ve iş yerleri zarar gören vatandaşların hem hasar tespit hem de hasar tespitlerine yapılan itirazlar Çevre Şehircilik Bakanlığı'nın çeşitli illerden görevlendirdiği personel tarafından Valilik koordinesinde yapılıyor. Ayrıca evleri ve işyerleri hasar gören vatandaşlara çevre şehircilik Bakanlığınca projeleri yapılan ve ihale aşamasında olan Şırnak merkezde yapılacak olan konut ve iş yerleri hakkında tanıtım ve bilgi veriliyor.
YARDIM TALEBİ
İş yeri ve evi zarar gören Şırnaklı esnaftan Cumali Külter, esnaf ve vatandaşın mağduriyetlerinin önlenmesi için devletin biran önce yardım elini uzatmasını istedi. Dicle Mahallesi'nde 2 katlı bir evde 13 kişilik bir aile olarak yaşadıklarını anlatan Yahya Cesur ise, Türkçe bilmediği için Kürtçe yaptığı konuşmada, evlerinin tamamen yıkıldığını söyledi. Yahya Cesur, "2 katlı evimiz yıkıldı. Mağduruz. Biz öncelikli olarak eğitim istiyoruz. Çocuklarımız uzun süre eğitimsiz ve öğretmensiz kaldı. Benim en öncelikli isteğimin çocuklarının eğitimin tam olarak verilmesi. Ayrıca 50- 60 bin insan mağdur durumda. Acaba kaç gün, kaç ay, kaç yılda bu milletin mağduriyetini giderecekler?"
'8 ÇOCUĞUMLA MAĞDUR OLDUM'
Dicle Mahallesi'nde 4 katlı evlerinin yıkıldığını anlatan Fatma Örgen ise, "8 çocuğum var. 8'i de okuyor. Üniversiteye gidenler var. Hepsi şu anda mağdur durumda. Ne devletten, ne belediyeden hiçbir yardım almadım. Ümit ediyoruz ki devletimiz bizi unutmasın. Bizi hatırlasınlar. Hakkımızı versinler" dedi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz