Şırnak’ta Dünya Aşı Haftası Türkiye Etkinlikleri Başladı

ŞIRNAK (İHA) – Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yıl ilki düzenlenen Dünya Aşı Haftası etkinlikleri...

ŞIRNAK (İHA) – Dünya Sağlık Örgütü tarafından bu yıl ilki düzenlenen Dünya Aşı Haftası etkinlikleri Şırnak’ta başladı.

Şırnak Sağlık İl Müdürlüğü tarafından organize edilecek Dünya Aşı Haftası etkinleri, ‘her şeyin başı sağlık, sağlığın başı aşı’ sloganıyla başladı. Aşılama ve aşı ile korunulabilir hastalıklar konusundaki farkındalığı artırmak ve insanları bilgilendirmek amacıyla bu yıl “Dünya Sağlık Örgütü 1. Dünya Aşı Haftası” etkinlikleri 22 - 27 Nisan 2013 tarihlerinde düzenleneceğini belirtti. Şırnak İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Muhsin Hayyam Elçi, aşının insanda hastalık yapma yeteneğine sahip olan mikropların etkilerini ortadan kaldırmak amacıyla geliştirilen biyolojik madde olduğunu ifade ederek, aşının, belirli bir hastalığa yakalanmadan önce kişilere uygulanarak bağışık hale gelmelerini sağlar ve hastalığa yakalanmalarını önlendiğini söyledi. Elçi, “Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlarda bulaşıcı hastalıklara bağlı ölüm ve sakatlık oranları azalmıştır. Ülkemizde; aşı ile korunulabilir hastalıkların ve bu hastalıklardan kaynaklanan sakatlık ve ölümlerin engellenmesi amacıyla yürütülen programda difteri, boğmaca, tetanoz, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, verem, çocuk felci, hepatit B, menenjit neden olan hemophilus influenza ve zatürre hastalığına karşı aşılama yapılmaktadır. Dünyada her yıl, 5 yaş altında, 2,5 milyon çocuk, aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle ölmektedir” dedi.

Reklam
Reklam

22 -27 Nisan Aşı Haftası boyunca Şırnak’ta aşının öneminin anlatılacağı halk eğitimleri, okul öğrencilerine yönelik eğitimler, basın yayın yolu ile halkın bilgilendirilmesi gibi etkinlikler düzenleneceğini belirten Elçi, aşısız yada eksik aşılı çocukların aşıları Toplum Sağlığı Merkezleri ve aile hekimliklerinde aşılarının tamamlanacağını dile getirdi. Elçi, “Bütün çocuklar doğar doğmaz aşı takvimine uygun bir şekilde aşılanmaya başlanmalı, bunun dışında sadece çocuklar değil bağışık olmayan tüm yetişkinler yaşlarına uygun olarak Tetanoz, difteri, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, grip, pnomokok hastalıklarına karşı aşılanmalıdır. Bazı hastalıklar için risk grubunda kabul edilen erişkinler de sağlık kuruluşlarına başvurarak yapılması gereken aşılar konusunda bilgi edinmelidirler. Hastalıklar açısından riskli ülkelere seyahat edecekler ise bölgenin özelliklerine göre gerekli aşıları yaptırmalıdırlar” şeklinde konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: