Şırnak’ta Kadın İstihdamı Devam Ediyor

Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği tarafından kadınlara yönelik başlatılan Jirki kilimi kursu düzenlenen bir törenle açıldı.Şırnak’ta...

Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği tarafından kadınlara yönelik başlatılan Jirki kilimi kursu düzenlenen bir törenle açıldı.

Şırnak’ta son yıllarda kadına yönelik başlatılan istihdam Jirki kiliminde güç kazandı. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan ve Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan’ın Kasrik beldesinde açılışını yaptığı Jirki kilimi kursu yoğun ilgi gördü. Şırnak Valisi Vahdettin Özkan törende yaptığı konuşmada SODES’in desteklediği bu faaliyeti sonuçlandırmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Vali Özkan, "Yeşeren Gençlik Derneği'nin destek verdiği çok güzel bir faaliyeti sonuçlandırmanın mutluluğunu hep beraber yaşıyoruz. Böylesine güzel bir şekilde hem kadının istihdamı, hem kadının kalkınmadaki rolünü çok belirgin bir şekilde ortaya koyan somut projeler bizleri heyecanlandırıyor. Bunlar hem genç kızlarımızın, bayanlarımızın, hanımların kendilerinin becerileri, el becerilerinin geliştirmesi hem istihdama katkı hem ekonomiye katkı hem bireysel gelişimler açısından çok önemli anlamlı. Yine çocukların gelişmesi açısından birer örnek olacak. Kurs öğretim yeri kalkınmanın dışında aynı zamanda bir okul, mektep hükmünde" dedi.

Reklam
Reklam

Kurs açılması için en büyük desteği veren Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan; "Bu gün Kasrik beldemizde Jirki kilim kursumuzun açılışını yaptık. Projemizden toplam 22 tane kızımız faydalanmaktadır. Projemiz SODES kapsamındadır. Bu gün sayın valimiz bizi onurlandırdı. Bizlerle beraber oldu. Açılışımızı yaptı. Projemiz 6 aylıktır. 2 aydır başlamışız. Bizim buradaki amacımız özellikle terör nedeniyle çeşitli sorunlardan dolayı köyden kente göç eden kadınlarımızın genç kızlarımıza yardımcı olabilmektir. Burada kızlarımız hem el sanatlarını öğreniyorlar hem çeşitli el sanatlarından faydalanıyorlar. Hem de buradan aldığı küçük bir ücretle kendi aile ekonomilerine katkıda bulunuyorlar. Buradaki kızlarımız çok çalışkandırlar. Çünkü hakikaten beldede başka sosyal hiçbir etkinlik yok. İlk defa biz üç yıldır biz bu projeyi yürütüyoruz. 2 yıl boyunca İŞ-KUR’un destekleri, bu yılda sayın valimizin girişimleri ile Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği olarak buradaki genç kızlarımıza yardımcı olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Jirki kilimi tarihçesi hakkında da bilgi veren Hatice Atan, dernek olarak en çok önemsedikleri bir projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi. Atan, "Belki hepiniz biliyorsunuz. Jirki kilimi hakikaten çok eskiden aşiretlerimizin, bir aşiretimizin ismi olup o zamanda kadınlarımızın, genç kızlarımız kendi içindeki sıkıntılarını, acılarını, sevinçlerini dile getiremezlermiş. Onlarda o hünerlerini, içindeki duygularını kilimlerimize döküyorlar. Biliyorsunuz şuanda nerdeyse hakikaten yok olmaya yüz tuttu Jirki kilimi. Bizim de amacımız gerçekten geçmişimiz olan kültürümüz olan bu jirki kilimini yaşatmaktır. Şuanda biz Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği olarak en çok önem verdiğimiz projelerden biri Jirki kilimimizdir. Şırnak merkezde de kurslarımız var. Beldemizde de kurslarımız var. Uludere’de bir kursumuzu açtık. Bir de Beytüşşebap kaymakamımızın girişimleriyle Beytüşşebap’ta kurslarımız var. Büyüklerimize de buradan sesleniyoruz. Hakikaten biz bütün bakanlıklarımızdan destek istiyoruz. Çünkü kendi kültürümüzü kaybetmek istemiyoruz. Bu kurslara katılan arkadaşlarımız sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın ismini, Gülden Akşit’in ismi yazdılar. Aynı zamanda Türk bayrağı yaptılar" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Esma Güngör adlı kursiyer ise; Yeşeren Gençlik Derneği Başkanı Hatice Atan ile Şırnak Valisi Vahdettin Özkan'a teşekkür ettiğini söyledi. Güngör, "Evde boş durmaktansa, televizyon izlemektense buraya gelip hem aileme maddi katkıda bulunuyorum hem de meslek öğreniyorum" dedi. Behiye Güngör isimli kursiyer ise evde boş duracaklarına bu tür kurslarla kendilerini geliştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz