Şırnak'ta sivil toplum kuruluşları Fransa'yı kınadı

Şırnak’ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri Fransa’ya tepki gösterdi. Memur-Sen Başkanı Hakan Usal, Fransa’nın Cezayir...

Şırnak’ta faaliyet gösteren sivil toplum örgütleri Fransa’ya tepki gösterdi. Memur-Sen Başkanı Hakan Usal, Fransa’nın Cezayir katliamını kınadıklarını söyledi.
Şırnak’ta bir araya gelen Şırnak Memur-Sen ve iş kolları, Anadolu Gençlik Derneği, Kamu Taşeron İşçileri Derneği, Doğu Güneydoğu Hac Organizasyonu Temsilcileri, AK Parti ve Saadet Partisi temsilcileri ile Şırnak Yeşeren Gençlik Derneği, bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklamasını okuyan Memur-Sen Başkanı Hakan Usal, Fransa’nın Cezayir katliamını kınadıklarını söyledi.
Basın açıklamasında Hakan Usal, "Cezayir'de, Fransız yönetimi altında 1,5 milyon kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda kişi de işkence ve kötü muameleye maruz kalmıştır. Türkiye'nin Ermenilere karşı soykırım yaptığını, devletin en etkin organlarıyla iddia eden Fransa, söz kendisine geldiğinde soykırım bir yana, olaylardaki sorumluluğunu dahi kabul etmiş değildir. Paris hükümetine göre bu olaylar tarihçilere bırakılmalıdır. Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Bouteflika ise Fransa'nın Cezayir'de sadece insanlara karşı değil, insanların kimlikleri ve kültürlerine karşı da bir soykırım uyguladığını bugün dile getirmektedir." dedi.
Başkan Usal, Fransız İşkence tekniği uzmanı emekli bir tuğgeneralin, hatıralarında, en az bin 509 kişiyi yargısız infaz ettiğini itiraf ettiğini belirtti. Usal, şunları ifade etti:
"Cezayirli üst düzey bir idareci olan ve Mayıs 1945 Vakfı'nın Başkanı Muhammed El Korso, 'Fransızlar ve uluslararası kamuoyu bilmelidir ki Fransa Mayıs 1945'de gerçek bir soykırım işlemiştir.' dedi. Cezayir Devlet Başkanı Abdülaziz Bouteflika da 'Cezayir sömürgecilik ve bağımsızlık savaşı dönemlerinde işlenen tüm bu suçların Fransa tarafından kabul edilmesini beklemeyi hiçbir zaman bırakmamıştır.' şeklinde konuşurken, kendi geçmişinden kaçan Fransa'nın, bu ayıplarını örtemeyeceği bir gerçektir."
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne de çağrıda bulunan Hakan Usal, "Bugün buradan TBMM'ne çağrıda bulunuyoruz. Fransa'nın ve dünyanın bu ayıbını en gür ses ile uluslararası komuoyuna ve gündemine getirmek TBMM'nin boyun borcu olmalıdır. Gerekli müeyyideler acilen uygulanmalıdır. Şırnak'taki sivil toplum kuruluşları olarak, Türkiye ile Ermenistan arasındaki sorunun tarihçilere bırakılmasını, Fransa'nın kendi işine bakmasını, yapacak işi kalmamışsa da geçmişiyle yüzleşmesini öneriyoruz." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz