Sırt Ağrıları

Sırt bölgesi boyunla bel arasında kalan bölgedir. Sertlik, kas spazmı, ağrı, tutulma en çok görülen şikayetler arasındadır.

Bazı hastalar derin nefes alıp verirken, hareket halinde ağrı veya dokunmakla ağrı hissederler. Sırt ağrısının sebebi çoğunlukla mekaniktir. Yani hareket sisteminin sorunlarından kaynaklanır. Hareket sisteminde ağrı ve tutukluğun en önemli sebebi ise zorlanma ve duruş bozukluğudur. Diğer en sık görülen sebepler arasında stres ve gerginlik gelmektedir. Sırt ağrıları bazen o kadar şiddetli olabilirki hastanın nefes almasını engeller, günlük yaşamındaki basit hareketler bile ağrı ve yorgunluğa neden olabilir.

Reklam
Reklam

Sırt ağrısının gözden kaçan sebeplerinden biri de boyun fıtığıdır. Boyunda belirgin ağrı olmaksızın, kürek kemikleri arasında veya birlikte kola yayılan ağrı görülebilir. Bu durumda sırt bölgesine yapılan tedavi hiçbir sonuç vermez.

Diğer bir ağrı sebebi de “myofasial ağrı sendromu” dediğimiz sırtta daha çok omuz ve kürek kemikleri civarında ağrıya neden olan kas düğümcükleridir. Bu noktalar dokunmakla oldukça ağrılıdır ve ağrı yayılım gösterir.Uzun süre oturarak çalışan ve düzgün oturamayan kişilerde oldukça sık rastlanır,bu kişilerde sırtta tutulma ve sertlik de görülür, kişi dik durmakta zorlanır. Genelde düzenli spor yapmayan, oturarak çalışan kişiler birden zorlayıcı aktivitelerde bulunurlarsa sırt ağrısı ve tutulmalara oldukça sık rastlanır.

Sırt ağrısı yaşayan kişiyi muayene ederek, ağrının başlangıç şeklini ve ne zamandır olduğunu sormak gerekir. Ağrının sebebine yönelik belirli bir tanı oluştuktan sonra, boyun ve sırt filimleri, gerekirse kan tatilleri isteyerek kesin tanı konulur. Sırt ağrısına neden olabilecek daha ciddi hastalıkları ekarte etmek için de bunlar gereklidir.

Reklam
Reklam

Yeni başlamış hastalıkta tedavi daha etkili, daha kolay ve çabuk olur. Yerine göre sıcak, soğuk uygulama, lazer ve ultrason gibi derin doku uygulamaları, masaj, germe egzersizleri hemen yanıt verir.

Kronik durumlarda ise daha uzun süreli fiziksel tedavi gerekir. Egzersiz doz ve süresi yavaş yavaş artırılmalı ve düzenli egzersiz günlük yaşam alışkanlığı haline getirilmelidir. İnsan vücudu temelde hareket için yaratılmıştır. Hafif veya orta düzeyde egzersiz hepimizin hayatını günlük alışkanlık olarak girmelidir. Yapılması gereken ekstra bir iş değil, sağlıklı bir yaşam için gereklilik olarak düşünülmelidir.

Genelde sedanter dediğimiz fazla hareketli yaşamı olmayan 25 yaşın üzeri “şehir insanları” nın düzenli egzersizi alışkanlık haline getirmeleri ileri yaşlarda da dinç kalmaları için oldukça faydalıdır. Bu egzersizler hafif güçlendirme, dayanıklılık artırıcı egzersizler ve germe egzersizleri olmalıdır. Yüzme, yürüyüş, doğa sporları bu anlamda en faydalı olanlardır. Yarışma duygusu içeren yüksek aktiviteli sporlar kesinlikle tavsiye edilmez.

Reklam
Reklam

Düzenli ve uygun egzersiz yapan,doğru oturma alışkanlığına sahip,oturma süresinde sık sık mola veren kişilerin mekanik nedenli sırt problemi yaşama olasılıkları oldukça düşüktür.