Sırtında İki Manyetik Çubukla Yaşacak

Omurgası 'S' biçiminde dünyaya gelen skolyoz hastası 8 yaşındaki Aleyna Kocabaş'a Türkiye'de üçüncü kez hem...

Omurgası 'S' biçiminde dünyaya gelen skolyoz hastası 8 yaşındaki Aleyna Kocabaş'a Türkiye'de üçüncü kez hem omurgasını düzleştirecek hem de dışarıdan manyetik enerji ile uzayacak, iki adet 'manyetik çubuk' yerleştirildi. Bu sayede fazla ameliyatlar önlenecek, ve 3 yaşındaki bir çocuklar bile ameliyat edilebilecek.

İzmir’in Ödemiş ilçesinde yaşayan 8 yaşındaki Aleyna Kocabaş’a uygulanan tedavi yöntemi hakkında bilgi veren Ortopedi Profesörü Erhan Sesli, eski yöntemlerde yerleştirdikleri implantların omurgayı sabitlediğini ve büyümesini engellediğini belirterek, "Bu hastaları omurganın uzaması için 7-8 defa ameliyat etmek zorunda kalıyorduk. Ama yeni manyetik çubuk hem skolyozu düzeltiyor hem de kendisi de manyetik enerji ile uzatıldığı için omurganın büyümesine engel olmuyor. Eski yöntemle ameliyat edilen bazı hastaların bacakları uzuyor, omurga kısa kalıyordu. Hastalarda 'leylek' gibi bir görünüm oluşuyordu" dedi. Küçük yaşlardaki skolyoz hastalarının tedavisinin sıkıntılı olduğunu belirten Porf.Dr. Erhan Sesli, "Skolyozun cerrahi tedavisinde prensip eğrilik düzeltilir ve omurga bir platinle dondurulur. İnsan vücudu omurganın büyemesiyle uzar, büyür. Eğer biz omurgayı dondurursak gövdesi kısa kalacaktır. Skolyozu düzeltmek için gövdeyi dondur ama çocuğun gövdesi kısa kalsın. Bu sorunu aşmak için dünyada yeni uygulanan bir yöntem var. Türkiye'de İstanbul'da iki vakada uygulandı. Ege Bölgesi’nde ise bu yöntemi biz gerçekleştirdik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

AMAÇ BÜYÜMEYİ ENGELLEMEDEN OMURGA DÜZELTMEK

Normal şartlarda bu tür vakalarda 7-8 kez cerrahi müdahale yaptıklarını ancak manyetik implantlarla ameliyata gerek kalmadan ve büyümeyi engellemeden omurganın düzeltildiğini belirten Prof. Dr. Sesli; “Uzun bir tedavi yöntemi. Tedavinin ana prensibi çocuğun büyümesini engellemeden omurgayı düzeltmek. Bunun için özel bir implant yapıldı. Çubuğun manyetik bir aparatı var. Manyetik alan yayan bir cihazı var. Bu cihaz çalıştırılınca çubuk dışarıdan uzatılabiliniyor. Üç ayda bir boyu uzatılacak. Normal şartlarda eski yöntem çubuklardan koyduğumuzda çocuğu 6 ayda bir ameliyat edip çubuğu her seferinde biraz daha uzatıyoruz. Hastanın derisinin üzerine bir cihaz koyuyoruz. Cihaz sayesinde manyetik çubuğu 1-2 milimetre uzatıyoruz. Çubuk bir seferde 5 santimetreye kadar uzatabiliyoruz” diye kaydetti.

"17 YAŞINA KADAR UZATACAĞIZ"

8 yaşındaki küçük kıza yerleştirilen manyetik çubukların titanyum içerikli madde olduğunu ve vücuda herhangi bir zararının olmadığını ifade eden Prof. Sesli, kız çocuklarının büyüme sınırının ortalama 17 yaş olduğunu ve tedavinin 17 yaş sınırına kadar uygulanacağını söyledi. Prof. Erhan Sesli; “ Aleyna'nın büyümesi bitinceye kadar yani 17 yaşına kadar uzatacağız. Ne zaman ki büyümesi duracak biz de çubuğun uzatmasını durduracağız. Titanyumdan yapılan manyetik çubuk ömür boyu vücudunda kalacak. Çubuk günlük aktivitelerini etkilemeyecektir. Normal şartlarda bu çocuğun gövdesinin kısa kalmaması için 7-8 defa ameliyat edilmesi gerekecekti. Çubuk skolyozu hem düzeltiyor, hem de bir daha oluşmamasını sağlıyor. Ve omurganın büyümesine engel olmuyor. Eskiden kullandığımız implantlar omurgayı sabitlediği için omurganın büyümesine engel oluyordu. Bacaklar uzuyor hastalarda leylek gibi bir görünüm oluyordu. Yeni yöntemin özelliği fazla ameliyatları önlemek ve küçük çocukların ameliyatına olanak sağlıyor. Bu yöntemle üç yaşındaki bir çocuğu bile ameliyat edebiliriz” dedi.

Reklam
Reklam

HASTALARIN YÜZDE 80'İ KIZ

Skolyozun doğuştan ve sonradan gelişenleri olduğunu belirten Sesli şöyle konuştu: "Kızımızdaki skolyozun nedeni bilinmiyor. Skolyoz 800 kişide bir görülüyor. Hastaların yüzde 80'i kız. Niye kızlarda sık görülüyor onu bilmiyoruz. Hastalık en yaygın olarak 9 yaşlarda görülüyor. Skolyozda erken tanı olursa ameliyata gerek kalmadan egzersiz ve korse ile tedavi edebiliyoruz. Ancak bu hastalıkta Türkiye'de ne yazık ki erken tanıyı sağlayamıyoruz.”

EBEVEYNLERE VE ÖĞRETMENLERE ASİTMETRİ UYARISI

Vakaların Avrupa’da erken tanı sayesinde müdahale gerektirmeden çeşitli egzersizlerle düzeltilebildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Erhan Sesli Türkiye’de bu konuda ebeveynlere özellikle 9 yaş grubunu hatırlatark şu uyarılarda bulundu: “Avrupa'da erken tanı konuluyor. Biz de aileler çocuklarına çok dikkatli bakmıyorlar. Kızlar 9 yaşlarında vücutlarını kapatırlar. Herkes vücudundaki farklılıkları kendisi fark edemez. Skolyoza ağrı yoktur. Erken tanı için okullarımızda tarama yapılmalı. Öğretmenlerin bu konuda eğitilmesi lazım. Bunlar yapılmadığı için geç vakalar bize geliyor. Hiç unutmuyorum. annesi hemşire olan bir kızın vücudu 70 dereceye kadar eğrilmişti. Aile yeni fark etmiş. Ameliyat etmek zorunda kaldık. Bu durum hem çocuk hem de aile için büyük bir travma demek. 8 defa ameliyat ettiğim çocuklar var. Ameliyat ediyorsunuz çocuk büyüdükçe eğrilme artabiliyor. Bir omzun yüksek, belin çukurları farklıysa, bir göğsü önde arkadaysa ailenin bunun neden kaynaklandığını merak etmesi lazım. Ailenin teşhis koyması beklenmez. Sadece asimetriye görsünler yeter. Erken tanıda tedavisi kolay. Ama ilelerlemiş bir skolyozun ameliyatı 7-8 saat sürer. Felç ve ölüm riski vardır. Deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Ameliyat yeri nörolojik dokuları çok yakın yapılır.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: