Şirvan'da 99 Arı Yetiştiricisine Eğitim

Dicle Kalkınma Ajansı'nca (DİKA) Şirvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün "Teknik Arıcılık ve Arı Ürünleri" Projesi kapsamında 99 arı yetiştiricisine

Dicle Kalkınma Ajansı'nca (DİKA) Şirvan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nün "Teknik Arıcılık ve Arı Ürünleri" Projesi kapsamında 99 arı yetiştiricisine eğitim verildiği bildirildi.

DİKA'dan yapılan açıklamada, Şirvan'da arıcılığın önemli bir geçim kaynağı olduğuna değinilerek, 2011 yılında 93 arı yetiştiricisinin 10 bin 180 kovanla faaliyet yürüttüğü kaydedildi.

Bölgedeki yetiştiriciler daha çok geleneksel yöntemlerle arıcılık yaptığı için arıcılığın teknik yönü ve arı ürünleri hakkında yeterince bilgi sahibi olmadıkları vurgulanan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

Reklam
Reklam

"Bu nedenle bir kovandan alınan verim azalmakta, verim düşüklüğü yüzünden yetiştiricilerin gelir düzeyi azalmaktadır. Buna karşılık modern ve teknik arıcılığın yaygınlaşması ve bir kovandan alınan arı ürünlerinin verim açısından arttırılabilmesi için yetiştiricilerin bu konuda eğitilmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Teknik arıcılık ve arı ürünleri hakkında yetiştiriciler eğitilir ve bilinçlendirilirse birim kovandan elde edilecek gelir artacaktır. Arıcılığın sadece bal üretiminden ibaret olmadığı polen, arı sütü, bal mumu, arı zehri gibi ürünlerden de gelir elde edileceğini öğrenmiş olacaklardır. Üreticilerin bal üretiminden arı ürünleri üretimine ve ürün işlemeye kadar birçok konuda bilgi ve becerilerinin artırılması gerekmektedir. Arıların bakımı, beslenmesi, konaklatılması, kışlatılması ve ürünlerin işlenmesi konularında bilgi ve becerilerin artırılması içinde eğitime ihtiyaç duyulmuştur."

İlçedeki 99 arı yetiştiricisine eğitim verildiği belirtilen açıklamada, arıcılığın geliştirilmesi suretiyle bölge halkının gelir seviyesinin yükselmesine de katkı sağlanmış olacağı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Muhabir: Zekeriya Güneş / İbrahim Yakut

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz