Şişmanlık ve diyabette "meme kanseri" riski

ANKARA (İHA) - Tıbbi Onkoloji Derneği ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Onkoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İdris Yücel, kilo ve şeker problemi olan bayanları uyararak, "Menopoz sonrası kadınlarda şişmanlık ve diyabet meme kanseri riskini artırıyor" dedi.

13-16 Aralık 2007 tarihlerinde San Antonio-Teksas'ta yapılan 30. Meme Kanseri Sempozyumu'nda önemli bulgular elde edildiğini kaydeden Yücel, menopoz sonrası kadınlarda şişmanlık ve diyabetin meme kanseri riskini arttırdığını vurguladı.

Reklam
Reklam

Yücel, sempozyumda çok sayıda hasta üzerinde yapılan çalışmalarda özellikle şişmanlıkla yakın ilgili olan tip-2 diyabet ve diyabetik olmayan şişmanlarda da meme kanseri gelişme riskinin arttığının belirtildiğini, meme kanseri nedeniyle tedavi edilmiş ve iyileşmiş hastaların da yağdan zengin, lifli gıdalardan (sebze) fakir diyetle beslenenlerde meme kanseri nüks ve metastazlarının görülme oranının arttığını söyledi.

Meme kanserinin, kadınlarda kansere bağlı ölümlerde akciğer kanserinden sonra ikinci sırada yer aldığını ve meme kanserinde erken tanı ve tedavinin önemli olduğunu vurgulayan Yücel sözlerine şöyle devam etti:

"Meme kanseri nedeniyle tedavi edilmiş ve iyileşmiş hastaların da yağdan zengin, lifli gıdalardan (sebze) fakir diyetle beslenenlerde meme kanseri nüks ve metastazlarının görülme oranının arttığı, yine çok sayıda hastayı kapsayan çalışmalarla gösterildi. Şişmanlarda oluşan insülin direncinin, insülin ve insüline benzer büyüme faktörlerini arttırarak buna yol açtığı belirtildi. Menopoza giren hanımlara özellikle ailelerinde meme kanseri varsa kilo almaktan kaçınmalarını, aynı zamanda meme kanseri tedavisi gören hastalarımızın da yine kilo almamaları gerektiğini vurgulamak istiyorum. Bunun içinde yeterli bir fizik aktivite (günde yarım saat yürüyüş gibi), sebzeden zengin, yağdan fakir bir beslenme rejimi uygulamalarını öneriyorum."

Reklam
Reklam