İnsan bedeninde farklı işlevleri bulunan ve çeşitli görevler üstlenmiş olan kimyasal bileşenler vardır. Bu bileşenlerin yeterli derecede vücutta bulunmaması hâlinde çeşitli rahatsızlıklar kendini gösterebilir. Bazı besinlerle, vitamin ve minerallerle genel sağlığı destekleyici ilaçlar ya da takviyelerle doktorların uygun gördüğü şekilde tedavi süreçleri uygulanabilir.
Beyin sağlığında önemli bir rolü bulunan ve bilişsel işlevleri iyileştirme konusunda büyük payı olan en önemli bileşenlerden biri de sitikolindir. Stikolin beynin performansın artırmakla kalmayıp zihin sağlığını da ciddi oranda destekler.
Vücutta doğal olarak bulunması gereken sitikolin bazı durumlara bağlı olarak yaşanan sorunlarda takviye olarak alınabilir. Doktorlar gerek duyduğu takdirde hastalara takviye stikolin olarak çeşitli ilaçlar önerebilirler.
Beyin fonksiyonlarını destekleyen sitikolin kişiye çeşitli özelliklerini kullanmasında da yardımcı olur. Beynin düzgün şekilde çalışmasını sağlayarak kişilerin öğrenebilme, konsantre olabilme gibi işlevlerini yerine getirebilmesini destekler.
Takviye bir gıda olarak çeşitli besinlerle birlikte alınabilen sitikolin doku hücrelerinde doğal olarak oluşur ve beyin kimyasalıdır. Göz sağlığını destekleme özelliği bulunur. Ayrıca inme durumlarında yapılan tedavilerde de kullanılır.
Takviye gıda olarak çeşitli besinlerde yiyecek ve içeceklerde buluna sitikolin şu gıdalar aracılığı ile alınabilir:
Her ne kadar yararları ile tanınsa da sitikolin yan etkileri de bulunan bir bileşimdir. En çok görülen yan etkileri fazla alındığında ortaya çıkar ve kendini mide bulantısı, kusma, karın ağrısı, kabızlık ya da ishal gibi rahatsızlıklarla gösterir. Fazla tüketildiğinde sitikolin zararları ile öne çıkar. Ancak en bilinen sitikolin faydaları şunlardır: