Sıtma ile savaşta tarihi başarı

DİYARBAKIR (İHA) - Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü'ne bağlı Sıtma İle Savaş Birimi'nin, 5 yıl önce başlattığı mücadeleyle sıtma hastalığı artık bitme noktasına geldi.

Konuyla ilgili İHA muhabirine bilgi veren Sıtma Savaş Birimi Başkanı Faysal Hatipoğlu, son 35 yılın en düşük rakamlarına ulaştıklarını belirterek, "2003 yılında 4 bin 140 olan yıllık vaka sayısı, bu yılın ilk 7 ayı itibariyle 69 olarak gerçekleşti. 5 yıl önce yaptığımız planlarda vaka sayısını kademeli olarak 100'ün altına düşürmeyi hedefliyorduk. Artık bu hedefimize neredeyse ulaştık. Önümüzde çok kritik 1 aylık periyot bulunuyor. Hedeflediğimiz değerlere çok yaklaştık, eğer vaka sayısını istediğimiz değerlere çekersek bakanlığın belirlediği eleminasyon programından çıkıp, eredikasyon programına geçebileceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Sıtma hastalığının tarihçesinin çok eski olduğunu belirten Faysal Hatipoğlu, "Rusya'da Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra 5 milyon sıtma hastası vardı ve bunlardan 60 bini öldü. Amerika'da ilk salgın hastalık 1938'te ortaya çıktı. Brezilya'da 100 bin sıtma hastasının 14 bini öldü. Sıtma hastalığı daha sonra Nil Vadisi'ne kaydı ve Mısır'da 12 bin kişiyi öldürdü. Daha sonra Etiyopya'da 15 bin ölü bıraktı. Karayip'lerde büyük hasar yapan salgın, 1963'te 75 bin kişinin ölümüne sebep oldu. Yeryüzünde belirli
bölgelerde sık bulunan hastalık 45 derece kuzey, 40 derece güney enlemleri arasında fazladır. Sıtma genellikle Tropik ve Subtopik bölgelerin hastalığıdır. Afrika'da ölen her yüz çocuktan 10'unun sebebi olan sıtma, Türkiye'de de önemli bir sağlık problemi olup, bu hastalıkla yapılan mücadele devam etmektedir" diye konuştu.

Enfeksiyonun kaynağının genellikle hasta bir şahıs veya belirtisiz bir taşıyıcı olduğunu söyleyen Hatipoğlu, "Sıtma, sivrisineklerle bulaştığı gibi hastalıklı kan nakilleriyle veya bulaşık şırıngalarla da geçebilir. Sıtmanın özelliği belirtilerin nöbetler halinde gelmesidir. Nöbet başlamadan birkaç gün önce halsizlik, neşesizlik, iştahsızlık, baş ağrısı, sırt ve bacak ağrıları olur. Nöbet, şiddetli titremeyle yükselen ateşle başlar, terlemeyle sona erer. Fakat ateşsiz vakalar da olabilir. Diyarbakır
merkez ve bağlı köylerle tüm ilçelerinde toplam 12 ekip halinde ilaçlama ve kan alma ekipleri çalışıyor. Şehrin hemen hemen her noktasında larva mücadelesi, ev içi ilaçlama ve gece ilaçlaması olarak bilinen ULV yöntemleriyle çok etkili çalışmalar yürütüyoruz. Hani, Dicle, Çermik, Çüngüş, Çınar, Hazro, Kocaköy ve Kulp gibi ilçelerde bu yıl hiç sıtma vakası görülmedi. Kalan diğer 4 ilçemiz ve merkezde şu ana kadar sadece 69 vaka görüldü. Kendilerini bu mücadelede yalnız bırakmayan ve hemen hemen her türlü ihtiyaçlarını karşılayan Vali Efkan Ala ve İl Sağlık Müdürü Namık Kemal Kubat'a teşekkür ediyoruz. Bu bir tarihi başarıdır ve bu başarı disiplinli ve programlı bir çalışmanın eseridir" dedi.

Reklam
Reklam