Sivas Ekmek Israfını Önleme Kampanyasına Destek Verecek

Ekmek israfını önleme kampanyasına Sivas’tan da destek verilmesi kararlaştırıldı. “Ekmek israfını önleme” kampanyası çerçevesinde Vali...

Ekmek israfını önleme kampanyasına Sivas’tan da destek verilmesi kararlaştırıldı. “Ekmek israfını önleme” kampanyası çerçevesinde Vali Yardımcısı Vefa Kaya, Toprak Mahsulleri Ofisi Kayseri Şube Müdürü Sali Aksu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü İhsan Aslan ile toplantı düzenledi.

Toplantıda kampanyaya Sivas olarak bu kapsamda il olarak afişleme çalışmaları ve bilgilendirme toplantıları ile destek verileceği belirtildi. Vali Yardımcısı Kaya yaptığı açıklamada, ekmek tüm dünyada insanların en temel besin kaynağı, ve Türk toplumunun da kutsal değerlerinden birisi olduğunu belirterek, ekmeğin gerek dünyada gerekse de ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünü olduğuna dikkat çekti.

Reklam
Reklam

Üretilen ekmeğin önemli bir kısmının gıda olarak tüketilmeyip çöpe atıldığını ya da hayvan yemi olarak kullanıldığını kaydeden Kaya şöyle devam etti:

“Ekmek israfı sebebiyle ekonomik kaybımız, dünya birincisi olduğumuz un ihracatından elde ettiğimiz gelire eşdeğerdir. 2012 yılında yapılan araştırmada Türkiye genelinde 252 fırın, 53 personel yemekhanesi, 53 öğrenci yemekhanesi, 611 lokanta ve otel yetkilileri ile kurumlarda yemek yiyen 552 kişi ile görüşülmüş, ayrıca 1.589 hanede toplam 5.662 aile bireyinin öğünlerini nerede yedikleri ve ekmek tüketimi hakkında bilgi toplanmıştır. Bunun sonucunda ekmek üretim ve tüketim verileri ile israf miktarı ve biçimleri ortaya konulmuş, toplumun farklı kesimlerinin ekmekle ilgili tutum ve davranışlarına ışık tutulmuştur.”

Ülkemizde günde 25.295, yılda 9,2 milyon ton ekmek üretildiğini, Bu oranın günde 101 milyon, yılda 37 milyar adet ekmeğe denk geldiğine işaret eden Kaya, “Buna karşılık günde 95 milyon adet ekmek tüketilirken 6 milyon adet ekmek israf edilmektedir. Buna göre ülkemizde yıllık 1,546 milyar TL değerinde 2,1 milyar adet ekmek israf edilmektedir. Bu tutar; 80 hastane, 500 okul, 500 km yol ve onlarca köprü inşasının karşılığıdır. “Ekmek İsrafını Önleme” kampanyasına bireysel ve toplumsal duyarlılıkla Sivas Halkının katkılarını bekliyoruz.”şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: