Sivas Olayları

Sivas'ta faaliyet gösteren 27 sivil toplum kuruluşu, Sivas Olayları'nın aydınlatılmasını ve olaylara ilişkin yargılamanın yeniden yapılmasını istedi.

Sivas'ta faaliyet gösteren 27 sivil toplum kuruluşu, Sivas Olayları'nın aydınlatılmasını ve olaylara ilişkin yargılamanın yeniden yapılmasını istedi.

İnsan Hakları ve Mazlumlar İçin Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) Sivas Şube Başkanı Muhammet Ali Genç, sivil toplum kuruluşları adına yaptığı yazılı açıklamada, Sivas Olayları'nın bir gösterilen yüzü bir de yeni çıkan deliller ışığında araştırılması, soruşturulması gereken yüzü bulunduğunu belirtti.

Sivil toplum kuruluşları olarak "yargı kararlarıyla üstü örtülen Sivas Olayları'nın, ortaya çıkan yeni deliller ve tanık ifadeleri doğrultusunda yeniden yargılamaya açılmasını" talep ettiklerini vurgulayan Genç, Malatya Özel Yetkili Başsavcıvekilliği tarafından yürütülen soruşturmanın, Özel Yetkili Mahkemeler yerine kurulan Bölge Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından kaldığı yerden devam ettirileceğini umduklarını bildirdi.

Reklam
Reklam

Tunceli Jandarma Alay Komutanlığı görevini yürüttüğü 1994 yılında lojmanında intihar ettiği iddia edilen Albay Kazım Çillioğlu'nun yeniden yapılan otopsisinde ölüm vakasının intihar değil cinayet olduğunun ortaya çıktığını ileri süren Genç, "Sivas Olayları maktullerinin de yeniden otopsilerinin yapılması eminiz ki konunun hiç de derin yapıların bize yansıttığı gibi olmadığını ortaya koyacaktır. Bu kadar ciddi iddialar asla hafife alınamaz ve yok sayılamaz" değerlendirmesinde bulundu.

Ortaya çıkan yeni delilerin, konuşmayan tanıkların yeni beyanları ve şahitlerin yeni ifadelerinin Sivas Davası dosyasının yargının tozlu raflarından indirilmesini zorunlu kıldığını savunan Genç, şunları kaydetti:

"Sivas Olayları'nın yeniden yargılamaya açılması, darbelerin, balans ayarlarının, demokrasi katillerinin yargılanması demektir. Yargılamadan beklenen sonuç provokatörlerin, bu oyunu kurgulayan senarist ve yönetmenlerin ortaya çıkarılmasıdır. Yargılama aşamasında savunma hakları türlü oyunlarla elinden alınan mahkumların uluslararası hukuk ilkeleri doğrultusunda yargılanarak, gerçek sorumluların, katillerin ortaya çıkarılmasıdır. Gerçekler ortaya çıkarılmalı, toplumun kanayan yarası olan ve aydınlatılmadığı sürece hep böyle kalacak olan Sivas Olayları aydınlatılmalıdır ki, Alevi ve Sünni kesim kurmaca oyunlarla birbirine bir daha düşürülmesin, halkımız arasına atılmak istenen ayrılık tohumları halkımızı bir daha kamplara bölmeyi başaramasın."

Reklam
Reklam

Muhabir: Seyit Ahmet Eksik / Tuba Karahan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: