Sivas'ta Çoğu Asker 12 Sanıklı Fetö Davası Başladı

İrfan ÖZŞEKER/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan çoğu asker 12 sanığın yargılanmasına

İrfan ÖZŞEKER/SİVAS, (DHA)- SİVAS'ta, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında haklarında dava açılan çoğu asker 12 sanığın yargılanmasına başlandı.
Sivas 2'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya, 'silahlı terör örgütü kurma veya yönetme', 'anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs' ve silahlı terör örgütüne üye olma' suçlarından haklarında dava açılan tutuklular Ferhat V., Hasan C., Kadir Ö., Mustafa K., Nebi T., Ridvan M., Şahin S., Yasin S., Yusuf G., ile tutuksuz yargılanan Ahmet Ç., İlhan H., Murat G. ile avukatları ve sanık yakınları katıldı. İlk kez hakim karşısına çıkan 9'u tutuklu 3'ü tutuksuz 12 sanığın kimlik tespiti yapıldı. Daha sonra sanıkların dinlenilmesine geçildi.
FETÖ/PDY mensubu olduğu iddia edilen tutuklu sanık askerlerden Kadir Ö. ifadesinde hayatı boyunca teröristlere karşı mücadele ettiğini belirterek şöyle konuştu:
"O hain kanlı darbe gecesi olan 15 Temmuz'dan yaklaşık 10 gün önce Kars'ın Kağızman ilçesindeki üs bölgesine görevlendirildim. Orada teröristlere karşı mücadele ettim. Darbeden bilgim yoktu. Darbeyi üs bölgesindeki askerlerden öğrendim. Darbeye karşı olduğumu ve bu millet ve devlet için darbenin iyi olmayacağını söyledim. 15 Temmuz'dan tutuklandığım güne kadar teröristlere karşı bir çok operasyonel faaliyeti yönettim. Hatta gözaltına alındığım günün sabahında büyük bir operasyondan gelmiştik. Teröristlerin çok büyük bir erzak deposunu imha etmiştik. Bu operasyondan sonra hatta bana takdir belgesi de verilecekti ama tutuklandım. Böyle bir suçla karşı karşıya kalmak benim için son derece onu kırıcıdır. FETÖ tüm askerlerin bilgilerini JİNET denilen Jandarma Genel Komutanlığı'nın kimlik bilgi sisteminden alıyordur. Benim de tüm bilgilerime buradan ulaşmışlar. Ben terörist değilim ve örgütle ilgili hiçbir bilgim olmadığı için etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum. Beraatimi talep ediyorum."
Tutuklu yargılanan öğretmen Mustafa K. ise iddianamedeki diğer 11 kişiyi hiç tanımadığını ifade ederek, "Üzerime atılan suçları kabul etmiyorum. Bank Asya'da sadece maaş hesabım vardı. Başka hiçbir para girişi ve çıkışı bulunmamaktadır. 'ByLock' yüklemedim ve kullanmadım. İddianamede 12 kişi bulunmaktadır. Ne ben bu diğer 11 kişiyi tanıyorum ne de onlar beni tanıyor. İddianamede ifade veren itirafçı yalan beyan vermiştir. 15 Temmuz'daki darbe girişiminin başarısız olması durumundaki bir senaryodur bu. Asıl FETÖ üyelerinin saklanılması ve faaliyetlerini devam ettirebilmeleri için yalan beyanlarla suçsuz insanları mağdur ediyorlar. 2012-2015 yılları arasında bu yapının okulunda görev yaptım. Hiçbir örgütsel faaliyetine katılmadım, sadece öğretmenlik yaptım. Bu yapı sadece ülkemize değil benim gibi garibanların da hayatlarına kast etmiştir. Bu örgütün üyesi olmadığım için etkin pişmanlık hükümlerinden faydalanmak istemiyorum. Bu örgütün okulunda çalıştığım için pişmanım" ifadelerini kullandı.
'2 KEZ MAYINLI SALDIRIYA UĞRADIM'
Duruşmada ifade veren tutuklu askerlerden Nebi T. ise görev süresince 2 kez teröristler tarafından mayınlı saldırıya uğradığını belirtti. Nebi T. "Öğrencilik hayatımda hiçbir dershaneye ve kursa gitmedim. Şırnak Uludere Bestler Dereler bölgesinde görev yaptım. Birçok operasyonel faaliyete katıldım. 2004 yılında Şırnak'ta mayınlı saldırıya uğradım, yaraları halen vücudumda bulunmaktadır. 2011 yılında Mardin'in Nusaybin ilçesinde yine araçla birlikte mayınlı saldırıya uğradım ve kulağımda duyma sorunu başladı. Görevimi hiçbir zaman bırakmadım. Devletim beni bunun için yetiştirdi, beni yetiştirebilmek için para harcadı. 2015 yılında Zara'da görev yaparken ve tayin süreme 2 yıl varken Jandarma Genel Komutanlığı'na dilekçe yazdım ve terörle mücadelenin yoğun olduğu bölgelerden birine tayinimi istedim. Mardin Özel Harekat Komutanlığı'na tayin oldum. 15 Temmuz o hain darbeyi birliğimde komutanlarımızla birlikte restoranda yemek yerken öğrendik. Birliğimizde hiçbir hareketlilik olmadı. Zaten birliklerimizin çoğu operasyondaydı ve birlikte asker yoktu. Mardin'de 2 kez bombalı araç imha operasyonu düzenledim ve birçok insanın hayatını kurtardım. Terör örgütü üyesi olsam bu tür operasyonlara katılmazdım. Örgütsel ev gibi yerlerde kalmadım. Bank Asya'da hesabım olmadı. Gazete, dergi aboneliğim yoktur. Hiçbir örgütsel aktiviteye katılmadım. Örgüte para vermedim. ByLock kullanmadım. İtirafçının hakkımda söylediği beyanlar yanlış ve iftiradır. 26 yıldır devletin gözetiminde olan şerefli bir Türk bubayıyım. Bu örgütle bağlantım yoktur. Beraatimi talep ediyorum" dedi.
DURUŞMADA 'ŞEREFSİZ' GERGİNLİĞİ
Yaklaşık 13 saat süren ve 12 sanığın dinlendiği duruşmada zaman zaman gerginlikler yaşandı. Etkin Pişmanlık hükümlerinden yararlanmak istediğini belirterek ifade veren Kadir Ö. beyanda bulunurken arkasında oturan tutuksuz sanık İlhan H.'nin kendisine "Vay şerefsiz" dediğini iddia etmesi üzerine ortam bir anda gerildi. Araya salonda görevli bulunan jandarma ekipleri girdi. Kadir Ö. kendisine yöneltilen bu sözün zabıtlara geçirilmesi istedi. Mahkeme heyet başkanı da bu sözü duruşma zabtına yazdırdı. Duruşmada tüm tanıkların dinlenmesinin ardından mahkeme heyeti 9 tutuklu sanığın tutukluluk hallerinin devamına, tutuksuz sanıklardan Murat G.'nin adli kontrol şartlarından imza atma zorunluluğunun kaldırılmasına, sanıkların ByLock ve BTS kayıtlarının istenmesine ve tanıkların dinlenmesine karar vererek duruşmayı 10 Kasım 2017 tarihine erteledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: