Sivas'ta 'Lozan Ve Tam Bağımsızlık' Konulu Panel Düzenlendi

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) ve İnönü Vakfı işbirliği ile 'Lozan ve Tam Bağımsızlık' konulu panel düzenlendi....

Cumhuriyet Üniversitesi (CÜ) ve İnönü Vakfı işbirliği ile 'Lozan ve Tam Bağımsızlık' konulu panel düzenlendi. Panele 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı Özden İnönü Toker’de katıldı. Toker, babası ve ailesi için Sivas’ın ayrı bir yeri olduğunu söyledi.

  1. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün kızı Özden İnönü Toker panel öncesinde yaptığı konuşmada İnönü Vakfı olarak Lozan Barış Antlaşması'nın 90. yıldönümü nedeniyle böyle bir etkinlik yaptıklarını söyledi.

Sivas’ın çok önemli bir şehir olduğunu, Cumhuriyet’in kuruluşunda başrol oynadığını ifade eden Özden İnönü Toker, “Babam ve ailemiz içinde Sivas çok önemli bir yere sahiptir. Babam, eskiye dair bir anısını anlatacağında “Ben Sivas’tayken” diye söze başlardı. Çocukluğunun Sivas’ta geçtiği evi hasretle anlatırdı. Yıllar sonra Başbakan olarak geldiği bu evi bıraktığı gibi bulamadı. Çok süslü buldu.” şeklinde konuştu

Reklam
Reklam

Özden İnönü Toker, Atatürk’ün evlerine çok sık ziyarete geldiğini ve bu ziyaretlerde kimseyi ihmal etmediğini, herkesle sohbet ettiğini aktardı.

ATATÜRK İLE İSMET ÖNÜN ARASINDAKİ DOSTLUK

Atatürk ile İsmet İnönü arasında sıkıntı olduğu yönünde pek çok soru sorulduğunun altını çizen Toker, “Bu konuda birkaç konu vardır, hep bunlar dile getirilir. En çok sorulanı İsmet İnönü’nün Cumhurbaşkanı olduktan sonra paraların üzerindeki resimleri değiştirmesidir. O dönemlerde halkın tamamına ulaşmak için pul ve para çok önemliydi. Atatürk’ün sağlığında İsmet İnönü ile birlikte cumhurbaşkanlığının önemini de göstermesi açısından para üzerine cumhurbaşkanının resminin konulmasını kararlaştırmışlardır. Bu karar tarihleriyle bellidir. Babam ile Atatürk arasındaki dostluk yazılan pek çok mektupta da çok açıktır. Bunlar politika gereği çok fazla söyleniyor ama politikada güzel yapılmalı.” dedi.

2. Dünya Savaşı döneminde çevrede bulunan ülkelerde 43 milyon insanın öldüğünü belirten Toker, “Ülkemizde tek bir insan bile savaş nedeniyle ölmemiştir. Ayrıca o dönem dünyada yaşanan savaş nedeniyle kıtlık tehdidi vardı. Eldeki buğdayın, şekerin ve diğer ürünlerin ne kadar yeteceği savaşın ne zaman biteceği net değildi. Bu nedenle ekmek karne ile dağıtılıyordu. Bizde ekmeği karne ile alıyorduk. Halkımız nasıl yaşıyorsa o dönem bizde öyle yaşıyorduk.” dedi.

Reklam
Reklam

Ardından 'Lozan ve Tam Bağımsızlık' adlı panele geçildi. Panel yürütücülüğünü CÜ Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Zafer Cirhinoğlu’nun yaptığı panelde Yrd. Doç. Dr. Sevda Mutlu “İsmet İnönü’nün Yaşamı ve Kişiliği”, Yrd. Doç. Dr. Necdet Aysal “Milli Mücadelede İsmet İnönü” ve Okutman Necip Günaydın “Lozan Barış Konferansı ve İsmet İnönü” konulu sunumlarını yaptı.

Kültür Merkezi’nde düzenlenen panele Vali Zübeyir Kemelek, Milli Eğitim Eski Bakanı Metin Bostancıoğlu, Rektör Vekili Prof. Dr. Okay Bulut, il protokolü, dekanlar, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: