Sivas'ta Organik Etlik Piliç Üretimi

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) oluşturulan mini çiftlikte, organik etlik piliç yetiştiriliyor.

Cumhuriyet Üniversitesi'nde (CÜ) oluşturulan mini çiftlikte, organik etlik piliç yetiştiriliyor.

CÜ Enformatik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Hasan Eleroğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bilimsel Araştırma Projeleri kapsamında Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Mühendisliği Zooteknik Bölümü ve Şarkışla Meslek Yüksekokulu'nun ortak çalışmasıyla sürdürülen "Organik Etlik Piliç Üretimi" adlı projeyle, farklı otlak yapısının kaliteye etkisini araştırdıklarını söyledi.

200 bin lira bedelli projede 2 ayrı ırkı, 2 ayrı otlak yapısıyla değerlendirdiklerini ifade eden Eleroğlu, bin 200 metrekare alanda kurulan bahçede, her birinde 20 etlik piliç bulunan ve üzerleri file şeklindeki örtülerle kapalı olan 12 kümesin yer aldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Eleroğlu, organik üretim şartlarında bir tavuğun dışarıda otlayabileceği alanın 4 metrekare olduğunu dile getirerek, kümeslerin organik standartlara uygun şekilde yapıldığını bildirdi.

Kümeslere hayvanların gereksinim duydukları tünek ve follukların da yerleştirildiğini anlatan Eleroğlu, "Havalandırma penceresi ve dışarıya çıkıp gezinebilmeleri için merdiven tarzında bir şey yapıldı. Kümeslere, piliçlerin ilk günlerinde ihtiyaç duyacakları, ısıyı sağlamak üzere ısıtıcılar konuldu. Bunlar ışık yaymıyor. Çünkü organik üretimde akşam aydınlatma, ek aydınlatma yapamazsınız. Kümeslerin daha kolay temizlenmesi için çekmeceli, içi galvanizli sistem kullanıldı, ahşaptan yapılma, hiç bir boya kullanılmadı. Tamamen doğal malzemeden üretildi" diye konuştu

Eleroğlu, bahçeye gazal boynuzu, kılçıksız brom, kekik ve melisa (oğul) otu ektiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Bu bitkilerin kaliteye etkilerini araştırıyoruz. Gelişme performanslarını izlediğimiz piliçlerin davranışlarını kameralarla kontrol ediyoruz. Piliçlerin, yem tüketimlerini, canlı ağırlıklarını takip ediyoruz. Organik piliç yetiştiriciliğinde 80. günden sonra kesim yapılacak. Etler üzerinde değişik analizler yapılacak. Gıda mühendisliğimiz bu konuda hazırlıklarını tamamladı, bekliyor."

Reklam
Reklam

Bahçede iki ayrı otlak yapısı oluşturduklarını anlatan Eleroğlu, bir kısıma gazal boynuzu bir kısıma da kılçıksız brom ektiklerini belirterek, bunlara ilaveten bazı bölümleri de kekik ve melisa ile desteklerini ve otlak kompozisyonunu belirlemeye çalıştıklarını söyledi.

Eleroğlu, melisayı antibiyotik özelliği, kekiği de et verimini artırıcı özelliği için tercih ettiklerini bildirdi.

Kuş gribi hastalıklarına karşı önlem olması, yabancı kuşlarla temasın önlenmesi için kümeslerin üzerinin file şeklindeki örtüyle kapattıklarını da ifade eden Eleroğlu, "Dışarıdan gelebilecek yabani ve göçmen kuşların etkisinden uzaklaştırmak ve korumak amacıyla bu örtüyü üzerine germiş olduk. Bir diğer amacı da gölge oluşturması. Hayvanlar, buranın altında çok daha rahat gezinebilmekte ve çok daha rahat otlayabilmekte" diye konuştu.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz