Siyanürlü altın çıkarılmasına tepkiler

UŞAK (İHA) - Uşak'ın Eşme İlçesi Kışla Dağı'nda, TÜPRAG'ın altın madeni işletmesi ile ilgili protesto gösterileri devam ediyor.

Maden'in işletilmesine tepki gösteren İnay Köylüleri daha önce maden işletmesinde kullanılmak üzere arazilerinde su borusu geçmesine engel olmaya çalışmışlardı. Daha sonra benzeri eylemlerini sürdüren İnay köylüleri ve avukatları bugün de Ulubey Hükümet Konağı önünde basın açıklaması yaptı.

TÜPRAG Maden İşletmeciliği tarafından maden ocağında kullanılmak üzere İnay Köylülerinin arazisinden su boru hattı geçirmek istemesi üzerine, İnay Köylüleri Manisa Bölge İdare Mahkemesi'ne dava açmıştı. Köylülerin açtığı yürütmeyi durdurma davasının 2. duruşması için Ulubey Asliye Hukuk Mahkemesi'ne gelen köylüler, duruşma sonrası adliye çıkışında, Maden Ocağı'nın işletilmesini protesto etmek amacıyla basın açıklaması yaptı. Duruşma, davaya bakan hakimin yıllık izinde olması nedeniyle nöbetçi mahkeme tarafından 16 Ağustos 2005 tarihine ertelendi. Bunun üzerine İnay Köylüleri ve avukatları, Hükümet Binası önünde bir basın açıklaması yaptı.

Reklam
Reklam

Grup adına basın açıklamasını okuyan Avukat Tahsin Köse, "Kamuoyunun yakından izlediği gibi Bergama'daki hukuk mücadelesinde siyanüre karşı duranların haklılığını onaylayan pek çok yargı kararı alınmıştır. İzmir 1. İdare Mahkemesi'nce Bergama'ya ilişkin olarak verilen kararda, insanın yaşama hakkını ve devletin de çevre sağlığını koruma, çevre kirlenmesini önleme ödevlerini dikkate aldığımızda, Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) ve bilirkişi raporlarında ön görülen olası risk faktörleri ile çalışan ve bu riskin gerçekleşmesi halinde doğrudan veya çevrenin bozulması ile dolaylı olarak insan yaşamını etkileyeceği kesin olan siyanürlü yöntemle altın madeni işletilmesinin izin verilmesi yolunda dava konusu işlemde, kamu yararına uygunluk bulunmamaktadır. Gerek Danıştay gerekse Avrupa İnsan Hakları tarafından verilen yargı kararlarında asıl olarak altı çizilen nokta, Bergama'ya ilişkin olarak verilen bu kararda, olmasından daha çok siyanürlü altın çıkarılması büyük risk oluşturmaktadır. Bu mücadelenin bir parçası olarak bugün 250 müvekkilimizle birlikte, TÜPRAG şirketinin faaliyetine ilişkin olarak madenin işletilmesine karşı olduğumuzu bildiriyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Açıklamanın ardından, İnay Köylüleri ile Uşak Barosu'na bağlı 15 avukat, olaysız bir şekilde dağıldı.