Siyanürlü atık su barajındaki çökme: Eti Gümüş A.Ş.'de keşif yapılacak

Kütahya'da geçen yıl siyanürlü atık su barajındaki setin çökmesinde sorumlulukları bulunduğu iddia edilen Eti Gümüş...

Kütahya'da geçen yıl siyanürlü atık su barajındaki setin çökmesinde sorumlulukları bulunduğu iddia edilen Eti Gümüş A.Ş.'nin tesislerinde keşif yapılmasına karar verildi.

Kütahya 1. Sulh Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık eski Eti Gümüş AŞ Üretim Müdürü Orkun Elgin ile çeşitli oda, baro, dernek ve sendikaların temsilcileri katıldı. Tutuksuz yargılanan Eti Gümüş A.Ş. Genel Müdürü Ergün Kılıç duruşmaya gelmedi.

Avukat Meral Top'un, Eti Gümüş AŞ tesisleri yakınındaki Dulkadir köyü tüzel kişiliği adına davaya katılma talebi reddedildi. Mehmet Turan ise çevre köylerden birinde yaşarken olaydan sonra köyünü terk etmek zorunda kaldığını iddia ederek katılma talebinde bulundu. Bu talep kabul gördü.

Reklam
Reklam

Mahkeme, kimya, inşaat ve çevre mühendislerinin katılımıyla tesislerde keşif yapılmasına karar vererek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi.

Kütahya merkeze 35 kilometre uzaklıktaki Gümüş köyü yakınında 7 Mayıs 2011'de Eti Gümüş A.Ş'ye ait siyanürlü atık su havuzundaki 4 setten birinde kısmi çökme meydana gelmesi sonucu üretim durdurulmuştu. Olaydan yaklaşık 1,5 ay sonra, yapımı tamamlanan yeni havuzun faaliyete geçirilmesiyle suyun bir bölümü buraya nakledilmiş ve üretime yeniden başlanmıştı. Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'na bağlı Türkiye Devrimci Maden Arama ve İşletme İşçileri Sendikası ile Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK)'na bağlı bazı sendikalar, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) bünyesindeki bazı odalar, İzmir Barosu ve çeşitli dernekler tarafından işletmenin 2 yöneticisi hakkında olayda sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla dava açılmıştı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: