Siyasilerden YSK'nın kararına farklı tepkiler

ANKARA (ANKA)- Yüksek Seçim Kurulu (YSK), seçim öncesi büyük tartışma yaratan TC kimlik numaralı resmi belgesi olmayanların oy kullanmalarına ilişkin aldığı karara siyasilerden farklı tepkiler geldi.

İçli TBMM'de düzenlediği basın toplantısında YSK'nın aldığı kararı değerlendirdi.
Kararın hukuka aykırı olduğunu belirten İçli, TBMM'nin olağanüstü toplanarak var olan kanunun (5749 Siyasi Partiler Kanunu'nun) ilgili maddesinin yürürlüğünün durdurulmasına yönelik yeni bir yasal düzenlemenin yapılması gerektiği söyledi.
İçli, Türkiye'de hukuksuzluğun alışkanlık haline geldiğini savunarak, YSK'nın aldığı karara "Hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmıyor, açıkça anayasal suç işlenmiştir" sözleriyile eleştirdi.

Reklam
Reklam

İçli, "Hukuk Devleti ve demokrasi açısından kara bir gündür. Bu mağduriyete sebep TBMM'dir. Bir kanunsuzluk vardır. Bunu da ancak TBMM temizler. TBMM bir günde kanun çıkarabilir. Yasanın uygulanması çıkacak yasal düzenlemeyle durdurulabilir. Yasa çıkarma yetkisi TBMM'nindir" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün; YSK Başkanı Muammer Aydın'ı Köşk'e davet ederek, sorunun çözümü için devreye girmesini ve siyasi parti temsilcilerinin ise YSK'yı ziyaret ettiklerini hatırlatan İçli, "Cumhurbaşkanı Abdullah Gül YSK Başkanı Muammer Aydın'ı konuyla ilgili Köşke çağırması bir vakadır. Açıkça Anayasa'nın 138'inci maddesini ihlal etmiştir. 2. vaka ise siyasi parti temsilcilerinin YSK'yı ziyaret ederek uyarı ve telkinde bulunmalarıdır" dedi.

-YSK DOĞRU YAPMIŞTIR-
Bağımsız Tunceli Milletvekili Kamer Genç de Meclis'de düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin, "YSK'nın verdiği kararla" ilgili sorularını yanıtladı.
YSK'nın kanunlar çerçevesinde doğru bir karar verdiğini savunan Genç, doğru olmayanın ise Meclis'ten geçen yasanın olduğunu söyledi.
Genç, "YSK dün verdiği karara bakılırsa; parlamentoda kanunların nasıl çıktığını görürsünüz. Bunlar (AKP'liler) muhalefeti konuşturmuyorlar, orada aklı ermeyen insanların masa başında hazırladıkları kanunlar geliyor. Kanunlar burada enine boyuna tartışılmıyor. YSK haklı. YSK sağlıklı bir seçim yapmak zorunda. Bence YSK'nın yaptığı uygulama doğrudur. Bunlar (AKP) konulara hakim olmadığı için ezbere yasa çıkarıyorlar. O zaman Meclis olağanüstü toplansın sıkıntıyı gidersin" dedi.
Siyasi parti temsilcilerinin YSK'ya gitmesini de eleştiren Genç, "YSK'ya ‘kanuna aykırı işlem yap' diyeceklerine Meclis'i olağanüstü toplasınlar bir günlük iş. Özel gündemle halledebilirler eğer sıkıntı varsa. Yargının bağımsızlığı bu kadar baskı altında iken seçimlerin çok sağlıklı yapılacağına inanmıyorum. AKP'nin lehine düzenlemeler yapılacaktır. Eğer bir sıkıntı varsa halk için bir sıkıntı varsa durumu engelleyen bir durum varsa Meclis'te halledilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

-"HER HALDE DIŞ GEZİLERE ÇIKMADI CANI SIKILDI"-
Genç, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün YSK Başkanı Muammer Aydın'la yaptığı görüşmenin hatırlatılması üzerine; "Ben hayret ettim. Bu Cumhurbaşkanının görevi değil. Gül, ‘Ben de varım' demek istiyor. YSK bağımsız bir kurum. Her halde o gün dış gezilere çıkmadı canı sıkılmıştır. YSK Başkanı olsaydım Köşke gitmezdim" dedi.
Seçimle ilgili yasaların seçimlerden bir yıl önce uygulanmayacağına ilişkin hükmün hatırlatılması üzerine Genç, "O da bir iki günde değişebilir. Bütün partiler hem fikir ise değiştirilebilir. Eğer seçimler sağlıklı olacaksa olabilir" diye konuştu. (ANKA)